Allt fler dömda till fängelse

Antalet intagna på landets fängelser ökade kraftigt under förra året. Under 2002 nyintogs totalt drygt 10 000 personer till landets fängelser.
Doris Högne, tillförordnad generaldirektör på kriminalvårdsstyrelsen tror att ökningen beror på ökad effektivitet hos polis och åklagare. – Vi ser till exempel att polis och åklagare arbetar med snabbare lagföring och är mycket snabbare i hanteringen av att utreda brott. Vi ser också att allt fler av de som blir häktade håller tyst. Då blir det svårare att utreda och de blir kvar längre på häktet. Vi ser också längre strafftider där grupperna som får mer än två års fängelse ökar rätt ordentligt, säger Doris Högne. Längre straff ökar Under 2002 ökade antalet intagna med cirka 850 personer jämfört med året innan. Mellan år 2000 och 2001 var ökningen bara 140. Även antalet domar ökade från drygt 12 000 under 2001 till drygt 13 000 under 2002. Av de utdömda fängelsestraffen är det straff på ett år eller mer som ökar mest. Det ökade antalet intagna får konsekvenser för situationen på landets fängelser enligt Doris Högne. – Systemet utnyttjas maximalt och det blir trängre. Vi får problem med att ordna sysselsättning till alla. Det kan vara svårt att få lokalerna att räcka till för att gå i skola eller för att ha påverkansprogram där vi försöker hantera drogproblem och aggressivitet bland annat, säger Doris Högne. Dömda med fotboja färre Den enda kategorin inom kriminalvården som minskade under förra året var personer med elektronisk fotboja, något som enligt Doris Högne troligen beror på att allt fler döms till villkorlig dom med samhällstjänst.
Charlotte Fagerlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista