Åttaårings död i skola ska utredas

Elever och föräldrar bjöds på lördagen in till en krisgrupp på Sundbyskolan i Spånga där en åttaårig pojke dog på fredagen efter att ett handbollsmål föll över honom. Polisen ska utreda händelsen.

Eleverna var med och hjälpte lärarna att rulla ut de tunga handbollsmålen in till gymnastiksalen när olyckan inträffade.

Håkan Edman grundskolechef i Stockholms Stad har varit och sett olycksplatsen.

– Målet står på hjul och är rätt så högt så det är inte omöjligt att få det att falla.

Men Håkan Edman kunde inte se några fel på handbollsmålet som fallit på den åttaårige pojken. Skolsköterskan var snabbt på plats och gav den skadade pojken första hjälpen och sedan fördes han in till Astrid Lindgrens barnsjukhus, men hans liv gick alltså inte att rädda. Men var det rätt att låta så små barn hjälpa lärare med så tung utrustning?

– Det har gjorts tidigare och görs på många ställen . Barnen hjälper till och plockar fram redskap och sånt. Det är möjligt att vi får tänka om. En olycka av det här slaget är ett skäl för oss att fundera, säger Håkan Edman.

Polisen ska nu utreda händelsen. Men Håkan Edman, grundskolechef på Stockholms stad kan inte påminna sig om några allvarliga olyckor i Stockholm och inte heller Catarina Edgar på Arbetsmiljöverket känner till så allvarliga händelser i landets skolor.

– Det är mycket ovanligt.

När olyckan skedde fanns 17 barn från den olycksdrabbade pojkens fritids på plats, tillsammans med två lärare. De chockade barnen togs om hand av skolpersonalen.

– Vi har också involverat delar av utbildningsförvaltningen med både psykologer och kuratorer och skolöverläkare.

Skolpersonalen hade på lördagen ett möte om hur man ska gå till väga med att bearbeta händelsen. När skolan öppnar på måndag ska lärare ha möten och samtal med alla elever.

Zana Schiroyi
zana.schiroy@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".