Många ville vara med vid avresan från Philadelphia.

Barack Obama tar tåget till Washington

Firandet av den blivande amerikanska presidenten Barack Obamas installation på tisdag började redan på lördagen. Obama började då med att hedra sin förebild bland amerikanska presidenter. Det skedde med att ta tåget från Philadelphia till huvudstaden Washington.

Strax innan avfärd från Philadelphia, på förmiddagen amerikansk tid, höll Barack Obama ett tal på stadens centralstation.

Han framhöll förstås historiens vingslag, men kom också med fortsatta varningar om vilka utmaningar USA står inför när han blir nu blir president, inte minst på det ekonomiska planet. Obama nämnde också de två krig som USA för och klimathotet.

Tågresan som Barack Obama på lördagen genomför under pompa och ståt går längs slutet av den rutt som den amerikanske presidenten Abraham Lincoln tog under sin tågfärd mot sin installation 1861.

Lincoln var ju president under det amerikanska inbördeskriget och var även den som genomförde lagen som förbjuder slaveri i USA och han är alltså en av Barack Obamas viktigaste politiska förebilder.

Att Obama väljer att starta i Philadelphia har symbolisk betydelse, det var i den staden som den amerikanska självständighetsförklaringen skrevs under 1776 och det var även här som den amerikanska konstitutionen såg dagens ljus 1787.

På tåget med Obama finns bland annat flera av de valarbetare och väljare som Obama mötte under förra årets framgångsrika valkampanj.

Obamas resa går sedan via delstaten Delaware, Obama får där sällskap av sin vicepresident Joe Biden, senare håller Obama ett tal i staden Baltimore och presidenttåget anländer till huvudstaden Washington inatt, svensk tid. Sedan väntar en helg av festligheter innan den officiella installationen av Obama genomförs på tisdag.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".