Planet bärgas. Foto: Craig Ruttle/Scanpix.

Fåglar troligen orsak till flygdrama

Planet som tvingades nödlanda på Hudsonfloden i New York har nu bärgats och ska undersökas. Men piloten som lyckades rädda alla 155 ombord på planet har hörts och utredarna är redan nu allt mer säkra på att det var fåglar var orsaken till olyckan.

Kitty Higgins, en av dem som utreder flygolyckan i Hudsonfloden i torsdags sa på en presskonferens på lördagen att den hyllade piloten Chesley Sullenberger i förhör berättat om den flock fåglar som träffar planet strax efter start och som misstänks ha fått stopp på planets båda motorer.

Piloten berättade vindrutan plötsligt var fylld av stora mörkbrun fåglar, och att allt hade gått väldigt snabbt, säger Kitty Higgins.

Piloten berättade också i förhöret att han strax därefter hörde en smäll och att han och hans kollega i cockpit strax kände lukten av brinnande fåglar.

I det läget hade motorerna också stannat på ungefär 1 000 meters höjd och piloten insåg att han inte kunde återstarta motorerna, enligt utredaren. Piloten meddelade kontrolltornet på flygplatsen om läget säger att han med en gång insåg att han inte skulle kunna glidflyga tillbaka till flygplatsen utan valde istället att landa i floden, för som han sa i förhöret, undvika en katastrof i det tättbefolkade området.

Utredaren berättade också att piloten uppgivit att han valde att landa i vattnet nära en båt eftersom han kom ihåg från sin pilotutbildning att det ökar chanserna för överlevnad efter en landning i vatten.

Pilotens Chesley Sullenbergers dramatiska berättelse får stor uppmärksamhet här i USA och hyllningarna av honom och hans besättning för den spektakulära landningen i det iskalla flodvattnet vill inte ta slut. Nu spekuleras det i att besättningen kommer bli inbjuden till Barack Obamas presidentinstallation på tisdag i Washington.

Olycksplanet lyftes också natten till söndag, svensk tid, upp ur vattnet i New York, och utredarna hoppas nu, genom att undersöka den kvarvarande motorn på planet, kunna avgöra om det verkligen var fåglar som stoppade motorerna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista