Putin och Tymosjenko

Gaskonflikten kan vara över

I Moskva kom Ryssland och Ukraina natten till söndagen överens om villkoren för den ryska gasförsäljningen till Ukraina. Nu verkar det åtminstone kunna bli slut på de senaste veckornas gaskonflikt. Efter formell signering under måndagen ska leveranserna till Europa kunna börja igen.

Den ryske premiärministern Vladimir Putin berättade efter avslutade förhandlingar i natt att de båda länderna kommit överens om att Ryssland ska sälja gas till Ukraina för 20 procent under marknadspriset.

Om Putin såg nöjd ut efter de långdragna överläggningarna verkade den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko mer pressad.

Men också Tymosjenko beskrev inatt förhandlingarna som framgångsrika.

– Vi har kommit fram till en överenskommelse som gör det möjligt för oss att skriva på alla de nödvändiga kontrakten, sa Julia Tymosjenko.

Det ryska gasbolaget Gazprom och dess ukrainska motpart Naftogaz har nu fått till i morgon, måndag, på sig att upprätta alla nödvändiga handlingar för underskrift. När de pappren är undertecknade kommer gasleveranserna från Ryssland till Europa att återupptas.

Det nya pris Ukraina måste betala för rysk gas är betydligt högre än det som gällde fram till årsskiftet, men ändå en klart lägre summa än det pris som Ryssland hotat med under konfliktens gång.

I gengäld fortsätter Ryssland att betala Ukraina samma relativt låga transitavgifter som under 2008 för den gas som levereras till Europa genom det ukrainska gasnätet. Från och med 2010 ska Ukraina betala fullt marknadspris för den ryska gasen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".