Tolgfors (tv) och Syrén i Sälen. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

ÖB: Sverige måste försvarssamarbeta

För att klara av att försvara landet måste Sverige i fortsättningen samarbeta mycket mer med andra länder för att kunna undvika budgetöverdrag. Det beskedet gav överbefälhavaren Håkan Syrén när Folk och försvars konferens i Sälen inleddes.

– Ett nära samarbete med andra länder är i dag en tvingande nödvändighet. Det är inget alternativ. utan en tvingande nödvändighet. Om vi ska kunna vidmakthålla och utveckla nödvändig, nationell förmåga på egen hand är det min bedömning att det inte kan ske. Och det är självklart att det kommer att det kommer att krävas ett fortsatt stort politiskt mod att driva de här frågorna, sa ÖB.

Enligt Håkan Syrén går det inte längre att behålla bredden i försvaret med all den typ av förband och utrustning som i dag ska kunna skydda Sverige mot hot från nere under vattenytan till högt uppe i luften.

För att minska kostnaderna och kunna behålla en bred framöver krävs internationellt samarbete. Syrén har lagt fram förslag tillsammans med sina kolleger i Finland och Norge. Och i det underlag om försvarets framtida utformining som militären lämnar till regeringen om två veckor så har ÖB räknat in att han får genomföra allt samarbete med Norge och Finland som han önskar.

– Jag har då särskilt pekat på materialunderhåll, övningar, övningsmönster, gemensam utbildning, gemensamma övervakningar som ger förbättrad operativ effekt för en given summa pengar.

Försvarsminister Sten Tolgfors är positiv.

– Det tycker jag är mycket klokt. Jag har löpande pekat ut att nordiskt samarbete är en grundpelare i den framtida försvarspolitiken, just av de skäl som du säger. Det vill säga, det ger mer för pengarna. Det ger också högre kvalitet när vi kan öva och utveckla vårt försvar tillsammans med andra.

Men varken Tolgfors eller Syrén vill i dag säga att Sverige, för att klara försvaret, också måste gå längre i det militära samarbetet med EU eller Nato.

I sina tal i dag om Sveriges framtida försvar var ÖB och försvarsministern överens om att de svenska trupperna måste bli flexiblare och snabbare. Inte minst visas det av Rysslands snabba attack mot Georgien.

Några direkta hot mot Sverige finns inte, men det gäller kunna avvärja oroligheter som skulle kunna uppstå vid exempelvis energitransporter.

Mats Eriksson, Sälen
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".