Kommunernas aktier har rasat i värde

Svenska kommuner har som de flesta andra gjort dåliga aktieaffärer under finanskrisen. Enligt kommunernas egna beräkningar rör det sig om mycket stora värdeminskningar. Aktierna har gått ned med totalt mellan en miljard och två miljarder kronor.

– I alla fall 2008 blir det nerskrivningsbehov på en till två miljarder kronor, säger Herman Crespin, ekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, som varit med och räknat fram summan.   

Kommunerna har cirka 14 miljarder investerade i aktier. Minst en miljard, kanske två miljarder, så mycket mindre är aktierna värda än när kommunerna köpte dem.  

Kommunerna köpte aktierna före uppgången, därför blir förlusten relativt liten. Om man vill vara hård och i stället räknar från när aktierna stod som högst i höstas, då är förlusten ännu större, flera miljarder till. Men det rör sig om förluster på papperet än så länge för de flesta kommuner, enligt Herman Crispin.  

– Om man behåller sina innehav och aktiemarknaden vänder så kommer det här kapitalet att återställas, säger Herman Crespin på Sveriges Kommuner och Landsting. 

Flera kommuner har gjort rejäla missar på marknaderna. Dit hör Helsingborg som köpte komplicerade amerikanska värdepapper för några år sedan. Flera av dem är helt värdelösa i dag. Totalt har kommunen gjort förluster på tiotals miljoner, berättar kommunalrådet i Helsingborg, moderaten Christian Orsing.   

– Det här var ju på tok för avancerade produkter som egentligen ingen förstod sig på, framför allt inte vi som är ytterst ansvariga för det. Tittar vi på de strukturerade amerikanska produkterna så är där ju stora miljonförluster, säger Orsing.  

Det började snabbt gå dåligt men det var ett slags tur i oturen, tycker Orsing. Helsingborg började tidigt köpa mer av tryggare, räntebärande papper i stället för aktier. 

– Vi är rätt så lyckligt lottade att vi var tidigt på det. Det fick ju oss att vakna upp och inse allvaret i situationen och se hur vi skulle kunna gå över i tryggare placeringar. 

Ska kommuner köpa aktier över huvudtaget?  

– Det är inte fel att placera pengarna. Det kan tvärtom vara ansvarslöst att inte göra det, men det måste finnas en bred förankring om att det här är skattepengar man placerar, säger Christian Orsing, moderat kommunalråd i Helsingborg.  

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".