Första svenska whiskyn i produktion

De senaste åren har en ny liten näring växt fram i Sverige. Alkoholhaltiga drycker destilleras, tappas och lagras på allt fler platser runt om i Sverige. Idag finns ett femtiotal olika svenska tillverkare av öl, vin och sprit i Sverige. Utanför Gävle på gamla Mackamyra bruk har destileringen av den första svenska whiskyn börjat på allvar.
Det är nu fem år sen Magnus Dandanell och sju andra studiekompisar från Kungliga Tekniska högskolan upptäckte att de delade intresset för whisky. Redan året därpå satte de igång och producera de första faten. Än så länge är de ensamma om att tillverka svensk whisky, men flera andra tillverkare sägs nu vara på gång. Hittills har inte Mackmyra whisky sålt en enda flaska. Först 2006 hoppas företaget att whiskyn finns att köpa på systembolaget. Fram tills dess gäller det att jobba med kreativa lösningar -- idag står turistbesök för en tredjedel av Mackmyras inkomster, enligt Magnus Dandanell. -- Ja, tisdagar till lördagar har vi visningar och det är populärt, säger han. I maj slog vi rekord i antal grupper som kom hit. Det är verkligen trevligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".