Harry Nicolaides

Fängelse för majestätsbrott i Thailand

En domstol i Thailand dömde på måndagen den australiske författaren Harry Nicolaides till tre års fängelse efter att han förolämpat Thailands kung i en bok. Egentligen skulle författaren ha dömts till sex års fängelse men straffet sänktes eftersom han erkänt brottet. 

Thailand har de senaste månaderna antagit en rad lagar mot att förolämpa kungafamiljen.

– Jag respekterar Thailands kung. Jag visste att det fanns märkliga lagar om monarkin men trodde inte att de var tillämpliga på mig, sa Nicolaides somm tidigare arbetat som universitetslärare i norra Thailand.

Thailändska myndigheter har de senaste månaderna förbjudit nära 4 000 internetsidor som anses förolämpa monarkin. Förra veckan sade polisen att fler än 17 förundersökningar eller domstolsprocesser, liknande den mot Nicolaides, pågår i Thailand.

2007 dömdes en schweizare, Oliver Jufer, till tio års fängelse för att ha framställt vanärande bilder av kungen. Men han beviljades sedan nåd av monarken och kastades därefter ut ur landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".