Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Chatt om Obama

USA håller andan inför det historiska presidentskiftet. SR:s USA-korrespondenter Daniel Alling och Ginna Lindberg chattade om hur det blir när Barack Obama tar över som USA:s president.

jerzei:Angående den senaste tidens krig i Gaza och den fortsatt mycket prekära situationen i området, var står egentligen Barack Obama?
Daniel Alling:Hej Jerzei, ja, det är en stor fråga. Han har ju hela tiden upprepat under Gazakrisen nu att han inte vill säga något om den, eftersom USA bara har en president åt gången. Men att döma av det som Obama sagt t ex under valrörelsen frågan ska man nog inte förvänta sig något stor förändring i den amerikanska hållningen, inte med en gång iallafall. USA och Israel har väldigt starka band och Obama har inte signalerat något annan hållning. Han har dock sagt att han från dag 1 ska ta sig an konflikten. Vad det betyder återstår att se, men jag kan tänka mig att han kan försöka vilja trycka på en tvåstatslösning hårdare och tidigare under sin presidentperiod än vad Bushregeringen gjorde. Men som sagt, det återstår att se.
Gullbritt Sunds:Tror ni verkligen att USA är moget för en färgad president? Jag tycker att allting har gått alldeles för lätt. Jag hoppas så att jag har fel men jag är rädd för att det händer någonting. Jag har inget emot Obama vill jag poängtera. Samtidigt talar jag om att jag är 75 år.
Daniel Alling:Hej Gullbritt, det svårt att avgöra när ett land är moget för att ta ett nytt steg i det här avseendet. Men jag tycker det enklaste svaret på din fråga är JA, eftersom Obama faktiskt vann valet och gjorde det på ett övertygande sätt dessutom. Sen återstår det att se hur han kommer klara av själva regerandet och det är förstås för tidigt att säga att USA redan nu är bortom all problematik när det gäller hudfärg och diskriminering och så. På det området återstår det mycket att göra. Sen ska man komma ihåg att Obama var noggrann med att inte spela så mycket på sin hudfärg när han var i sin valkampanj. Istället framhöll han att han var en kandidat för alla amerikaner. Många svarta kandidater har ju tidigare fallit på att de i många vita amerikaners ögon varit för radikala. Obama gick inte i den fällan. Sen finns det en hotbild mot honom, men hur stor den är att svår att avgöra, säkerhetspådraget kring en amerikanska president är alltid stort.
Hans Westin:Hur ser fördelningen i senaten och de olika delstaterna ut mellan svarta - vita - övriga minoritsgrupper? Alltså, hur ”vanligt” är det med ickevita representanter i politiken i USA ?
Daniel Alling:Hej igen, det finns en svart ledamot i senaten, det är mr Burris som nu ersätter mr Obama i senaten, som tidigare var den ende svarte senatorn. Representanthuset är ju en större kammare och där finns fler svarta ledamöter, nämligen ett 40-tal. Alla av de svarta som tjänstgör i kongressen nu är demokrater och många av dem kommer från sydstater, men det finns förstås representanter från i stort sett hela landet i detta avseende. Vita ledamöter är ju dock klart vanligast, liksom män. Hispanics, dvs mmänniskor med bakgrund i spansktalande länder, blir långsamt vanligare också, däremot är det skralt med representation när det gäller s k native americans, dvs indianer. Obama har ju flera olika minoritetsrepresentanter i sin regering, men har fått kritik för att han har så få kvinnor i sin regering.
Hans Westin:Barack Obama är ju USA:s förste svarte president. Kommer detta faktum att visa sig i hans politik och i så fall på vilket sätt ? (Ex.vis i ett annorlunda tänkande vad gäller diskriminering, jämlikhet mellan olika samhällsgrupper)
Daniel Alling:Hej Hans, det har ju i sanningens namn inte visat sig så mycket ännu i hans politik, han har ju snarare gått till val på att inte framhäva sin hudfärg. Däremot har han ju i sina tal framhållit mycket behovet av att USA nu enas kring ett gemensamt mål trots alla olikheter som finns i landet när det gäller t ex etnicitet. Jag tror dock inte att det kommer komma några särskilda lagstiftninginitiativ på det här området omedelbart från Obama. Däremot kan det komma när det gäller andra grupper i USA. Obama har ju antytt att han t ex kan vara beredd på att avskaffa regeln som säger att inte öppet homosexuella får tjänstgöra i armén. När det gäller de svarta så är ju dock hans exempel, jag menar bara det faktum att han är svart och nu president, väldigt kraftfullt i sig. Det är intressant att Obama också ställer krav på de svarta i USA, att många av dem måste ta mer ansvar för sina barn och sin situation för att det ska förbättras för dem.
Moderator:Välkommen att chatta om Obama! SR:s USA-korrespondenter Daniel Alling och Ginna Lindberg är på plats till 18:30.
Anna:Kommer Obamas tal imorgon tisdag att ge några besked om den ekonomiska krisen och hans politiska linje?
Ginna Lindberg:Hej Anna, vad talet innehåller vet vi inte än. Men jag gissar att det blir ett tal präglat av visioner om framtiden. Inte så mycket konkreta förslag, ekonomi eller siffror. Installationstalen är ju tal som citeras i historieböckerna sen, så det gäller verkligen att leverera. Eftersom Barack Obama är känd som en fenomenal talare så är förväntningarna höga, minst sagt. /Ginna
Peter:Vad är det som gör Obama historisk? Är det för att han är USA:s 44:e vite president, på moderns sida, eller räknas bara hans släktskap på fädernet? Eller är det historiskt för att, som Berlosconi uttryckte det, Obama är ”snygg, ung och solbränd”?
Ginna Lindberg:Hej Peter, jag antar att det du vill säga är att Obama inte är ”svart på riktigt” eftersom han har en vit mamma. Men att vara ”svart” handlar ju förstås inte bara om vilken nyans man har på hudfärgen. Obama kallar sig själv för ”svart” och beskriver och utvecklar sina tankar kring ras i sin berömda bok ”Dreams from my father”. Med en vit mamma från Kansas och svart pappa från Kenya betraktar han sig i allra högsta grad som en african-american, och ja - det är historiskt att en svart man blir president i USA. /Ginna
Linda:Kan man likna talet vid en regeringsförklaring, eller blir det mest vackra ord?
Daniel Alling:Hej Linda, Obamas tal kommer inte bli lika detaljerad som t ex en svensk statsministers regeringsförklaring ofta är när det gäller olika politiska beslut som väntas. Men det är inte heller bara att betrakta som vackra ord, utan ett tal som syftar till att inspirera det amerikanska folket och peka ut ett slags allmän politisk färdriktning. Talet är oerhört emotsett i USA och han har stor press på sig att presentera något som kan jämföras med de stora amerikanska politiska talen, som t ex JFK:s när han tillträdde.
Peter Cadier:Jag upplever att vi kan ha en lätt naiv inställning gentemot Obama, att han på något vis delar våra Svenska värderingar och skall göra om USA till ett litet Sverige. Men efter att ha läst hans bok får jag känslan av att han nog är ganska hård. Hur beskrivs han i USA? Är han en hårdförd ledare med starka beslutsnypor, eller en ambivalent lyssnare?
Ginna Lindberg:Hej Peter Cadier, USA blir nog aldrig ett litet Sverige, och flera av Obamas politiska förslag ligger ju mycket långt från det svenska nuvarande systemet. Obama vill t ex behålla dödsstraffet, vilket ju vore en nästan otänkbar hållning för svenska folkvalda politiker. Hur Obama beskrivs som beslutsfattare varierar kraftigt beroende på avsändaren. Just nu i samband med installationen hyllas han nästan samstämmigt, men under valkampanjen fick han mycket kritik för att han väjde för vissa kontroversiella frågor i kongressens debatter bl a. /Ginna
Allan:På 50-talet varnade President Eisenhower för det framväxande militärindustriella komplexet. Sedan dess har det fortsatt växa. Hur ställer sig president Obama till denna fråga?
Daniel Alling:Hej Allan, Barack Obama kommer fortsätta satsa på ett starkt amerikanskt försvar och därmed en stark amerikansk militärindustri. Han har t o m pratat om att göra försvaret starkare. Senast idag kom det statistik på att den amerikanska militären återigen har lättare att rekrytera folk. Obama kommer också sannolikt att fortsätta arbetet med robotskölden i östra Europa, även om han har sagt att han vill se över själva arbetet. Men man ska inte vänta sig någon kraftig nedskärning av den amerikanska militärindustrin under Obama.
Gullbritt Sunds:Tror ni verkligen att USA är moget för en färgad president? Jag tycker att allting har gått alldeles för lätt. Jag hoppas så att jag har fel men jag är rädd för att det händer någonting. Jag har inget emot Obama vill jag poängtera. Samtidigt talar jag om att jag är 75 år.
Ginna Lindberg:Hej, ja, jag tror definitivt att USA är redo för en svart president. Uppslutningen i valet visar på det. Men du har rätt i att det finns en hotbild mot Obama, och många är verkligen oroliga över att det ska hända honom något. Jag har pratat med många Obama-anhängare som är här i Washington för installationen som spontant tar upp risken för attentat, och som oroar sig över hur Secret Service ska lyckas skydda Obama imorgon. Särskilt känslig är paraden, då Obama ska promenera en sträcka av Pennsylvania Avenue från kongressen mot Vita Huset. Under konserten på Lincoln Memorial igår satt hela familjen Obama bakom skottsäkert glas. Men samtidigt har Obama gjort klart att han vill att det ska bli den mest ”inkluderande” installationen i historien, och han vill gärna röra sig bland folk, skaka hand med supportrar, prata med människor. Det kommer bli en svår balansgång för Secret Service att se till att skydda honom, utan att han framstår som otillgänglig och överbeskyddad. /Ginna
Peter:Vad är det som gör Obama historisk? Är det för att han är USA:s 44:e vite president, på moderns sida, eller räknas bara hans släktskap på fädernet? Eller är det historiskt för att, som Berlosconi uttryckte det, Obama är ”snygg, ung och solbränd”?
Daniel Alling:Hej Peter, Silvio, Berlusconi alltså, har ju fått mycket kritik för sitt uttalande. Med all rätt tycker jag. Det är ju sant att Obama inte har en svart mamma, men frågar du alla svarta i USA så ser morgondagen som en historisk dag för dem, när en av DEM blir president. Låt oss tag ett steg tillbaka och låta dem fira detta stora. Sen kanske detta i sin tur leder till att en svart amerikan med rötter från slavhistorien i USA-som ju Obama inte har direkt däremot-också får möjligheten att vinna ett amerikanskt presidentval, eller för all del bli statsminister i Sverige.
Emma:Är Obama feminist? Hur ser han på jämställdhet?
Daniel Alling:Hej Emma, han kallar sig inte feminist. Genusfrågor framhöll han en hel del så länge han ha hade Hillary Clinton mot sig i valrörelsen, men i kampen mot John McCain och fram tills nu har det varit mycket tyst om dessa frågor från Obama. HAn har dessutom fått kritik för att det är så få kvinnor i hans regering, så på det området har han en del att bevisa för många av de feminister som röstade på Hillary Clinton.
Göran Vesterlun:Hej! Kom just på en sak att fråga, brukar det vara så att avgående president framträder samtidigt med tillträdande, vid den ceremoni där Högsta Domstolens ordförande förestavar eden? Och var befinner sig under tiden den tjänsteman som har hand om Portföljen dvs den med koderna till kärnvapnen? Hur sker överlämnandet av den?
Ginna Lindberg:Hej Göran, George Bush kommer att göra sällskap med Barack Obama från Vita Huset till installations-ceremonin på Capitol Hill. Bush är med under ceremonin innan han imorgon eftermiddag lämnar Washington och flyger hem till Texas. Det är försvarsminister Robert Gates som fått i uppgift att vara högsta ansvariga tjänsteman medan ceremonin i Washington pågår. Gates kommer alltså inte att delta i festligheterna, utan tar hand om ev akuta ärenden medan avgående och tillträdande president är på Capitol Hill. Det passar ju ovanligt bra, eftersom Robert Gates dessutom kommer att sitta kvar på sin post som försvarsminister även i Obamas administration. /Ginna
Cay:Vilken roll kommer vicepresidenten att få under Obama ? har det nämnts något speciellt område Al Gore fick hålla på miljön under Bill Clinton om jag minns rätt
Ginna Lindberg:Hej Cay, Joe Biden har inte något specialområde som vicepresident, utan har sagt att han ska vara ”behjälplig i allt” som Obama kan tänkas vilja ha hjälp med. Troligen kommer han ha mycket att bidra med bl a när det gäller utrikesfrågor, eftersom han har stor erfarenhet på det området från sin tid i senatens utrikesutskott. /Ginna
Erik W:Tror du Obama kommer ställa Bush och Cheney till svars för krigsförbrytelser?
Daniel Alling:Hej Erik, han kommer definitivt få press på sig från t ex människorättsgrupper att göra det. Han har ju lite vagt sagt att man ska utreda vad som hänt t ex kring Guantanamolägret, men också sagt att det är nu viktigare att titta framåt än bakåt, vilket kan tyda på att han inte har för avsikt att driva det så långt som till riksrätt. Jag kan tänka mig att det kan bli en och annan underhuggare som kan ligga illa till, men min personliga tro är att Bush och Cheney inte kommer ställas inför riksrätt iallafall. Däremot kan det mycket väl bli tal om att de får framtäda i Hearings i kongressen i dessa frågor. Det ska bli mycket intressant att följa denna fråga.
Moderator:Fem minuter kvar! Passa på att ställa dina frågor till Daniel och Ginna nu.
Josefine:Jag tycker att Obama känns väldigt patriotisk för sitt USA. Om man jämför med Bush tror jag inte att utrikespolitiken kommer att ändras till det bättre, tvärtom, med mer satsningar på att USA ska må bra, sen struntar men i omvärlden. Vad tror ni om det?
Daniel Alling:Hej Josefine, ja, det är han verkligen, det finns ingen som kan vara amerikansk president och inte låta patriotisk och agera så också. En amerikansk president ser först och främst till sitt lands bästa och inte till världens, det måste man komma ihåg. Jag tror inte heller man ska räkna med någon radikal kursomläggning när det gäller den utrikespolitiken, iallafall inte på kort sikt, men jag tror ändå att de kommer söka närmare samarbete med världen i vissa frågor. Det gäller samarbetet med FN i klimatfrågan, det gäller hur irakkriget ska avslutas och hur frågan om Guantanamolägret ska skötas. Det som var ett problem under Bushtiden var ju att samarbetet med världen blev så låst, det som också kan tala för mer av samarbete nu är helt enkelt det faktum att världen är mer öppet för USA nu med en ny amerikansk president och därmed automatisk en ny röst. Sådana enkla saker kan betyda mycket.
Erik:Att Obama ställer sig rätt negativ till frihandel är ju väldigt oroväckande i finanskristider. Vad tycker ni om det
Daniel Alling:Hej Erik, ja, jag ska ju inte tycka något egentligen, men jag tror han kommer vara mer frihandelsvänlig än vad han lät i valrörelsen. Det var ju mycket retorik då för att vinna arbetarröster i t ex Ohio och Pennsylvania och tävlade ju Obama och Clinton om vem som kunde vara mest protektionisk nästa. Men kampanj är en sak, och regerande är en annan. Däremot tror jag han kommer driva på för att vissa av handelsavtalen, t ex Nafta, ska omförhandlas på vissa punkter.
Moderator:Tack för alla frågor! Och tack till Ginna och Daniel som svarat. Nu är chatten avslutad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".