Försvarsmakten

Eventuellt grundlagsbrott ska utredas

Försvarsmakten anklagas för att efterforskat om soldater i Afghanistan har lämnat uppgifter till en reporter på Svenska Dagbladet om säkerheten för soldaterna, något som är ett grundlagsbrott om det stämmer. Försvarsmaktens ledning bestämde på måndagsförmiddagen att chefsjuristen ska utreda vad som hänt på Försvarsmakten.

– De påståenden som görs i Svenska Dagbladet är så anmärkningsvärda att vi vill göra en egen utredning, säger informationsdirektör Erik Lagersten.

Vad är det som ni anser så anmärkningsvärt?

– Påståendena och insinuationerna om att Försvarsmakten som myndighet skulle efterforska källor, vilket är ett grundlagsbrott, är besvärande för myndigheten och också uppseendeväckande. Så det är naturligt att vi ser över möjligheterna att ha en egen utredning.  Vi ser också fram emot att de som gör framför de här anklagelserna gör en eventuell anmälan till justitiekanslern, säger Erik Lagergren.

Enligt Svenska Dagbladet har Försvarsmaktens informationsavdelning bett ledningen för den svenska styrkan i Afghanistan att skicka hem den mejltrafik som skett från Afghanistan efter att tidningen publicerat flera artiklar om överfall mot svenska soldater i området och hur säker deras utrustning är.

Har det skett för att ta reda på vem som berättat om händelserna för journalisten så innebär det ett brott mot tryckfrihetsförordningen.

Enligt Försvaret är det osannolikt att det skett någon efterforskning av källor. Men fram till på fredag ska ändå chefsjuristen se vilka förutsättningar det finns för att göra en utredning internt.

Även ÖB Håkan Syrén tycker att det är mycket problematiskt om det förekommit efterforskning av källor.

– Jag är mycket upprörd. Det står fullständigt klart för mig och mina medarbetare vad som står i grundlagen. Det är fullständigt klart för oss att man inte forskar efter källor, säger Håkan Syrén.

Försvarsminister Sten Tolgfors tycker att anklagelserna mot Försvarsmakten är allvarliga.

– Jag förutsätter att alla mina myndigheter följer de regelverk som finns och att man också respekterar de regler som finns om offentlighet och meddelarskydd och liknande. Att så sker är ett myndighetsansvar och varje myndighet har att respektera sådana regler, säger försvarsministern.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".