Joaquin Almunia, ekonomikommissionär.
Ny prognos

EU:s ekonomi krymper med två procent

På måndagen kom EU-kommissionen med ännu dystrare ekonomiska tongångar än tidigare. Enligt en ny prognos kommer EU:s ekonomi att krympa med ungefär två procent. Så sent som i november trodde prognosmakarna på en tillväxt i år.

Att EU-kommissionen i stort bara har haft svart färg på prognospaletten har stått klart en tid.

Men frågan är om EU:s ledning någon gång tidigare sett så mörkt på framtiden som på måndagen då en tidigarelagd prognos läggs fram för medborgarna.

Så här illa har det inte varit sedan andra världskriget. Den ansvarige kommissionären Joaquin Almunia hade inte precis några svårigheter att se så allvarlig och dyster ut som situationen kräver.

Kommissionen har på bara några månader funnit att en redan besvärlig situation ser betydligt dystrare ut. Så sent som i november trodde prognosmakarna på en, visserligen mycket liten men likafullt en svag tillväxt i år.

Den dörren slås igen med besked nu, i stället heter det att EU:s ekonomi kommer att krympa med ungefär två procent.

Det slår bland annat hårt mot sysselsättningen. I år väntas 3,5 miljoner personer inom unionen förlora sina jobb. Varje minut, dag och natt under året, kommer i snitt sju personer att bli av med sitt arbete.

Nästa år blir det lite bättre, tröstar prognosmakarna. Men alltfler EU-medborgare frågar sig nog om det blir samma visa som på senare tid.

Ljus i tunneln en bit bort, ett ljus som släcks när verkligheten hinner ikapp.

Som ytterligare illustration till krisen kom på måndagen brittiska centralbanken med sitt andra krispaket för landets banker på tre månader.

Euroområdets finansministrar, som möts här i Bryssel på måndagen, har en hel del att diskutera.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".