Polismästare Klas Friborg med kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud. Arkivfoto: Adam Ihse/Scanpix.

Huvudman medger planering av postrån

På måndagen inleddes rättegången om rånet mot postterminalen i Göteborg för drygt ett år sedan. 16 män står åtalade och den huvudmisstänkte har för första gången erkänt viss inblandning i rånförberedelserna.

Polisens bepansrade jeep står utanför tingsrätten i Göteborg och de rigorösa säkerhetskontrollerna är tydliga tecken på att den rättegång som inletts i dag inte hör till vanligheterna. 16 män, där många känt varandra sedan barnsben, står åtalade för att på olika sätt ha varit inblandade i den spektakulära kuppen mot postens terminal i Göteborg i januari 2008.

Men egentligen skulle rånet ha skett redan i november 2007 då också bland annat polisens helikoptrar besköts i en avledande manöver, och detta handlade den första rättegångsdagen om.

12 män står åtalade för inblandning i den delen och idag medgav för första gången förberedelse till rån. Att han skaffat fotanglar som ska punktera däck och en bil, och han erkände förberedelse till rån.

– Det var första gången som jag hörde det. Det är ju mindre delar ändå som han har gått med på, eller erkänt, så jag tror att bevisbördan blir nog oförändrat stor, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

Bland de totalt 16 åtalade männen finns två personer som har berättat för polisen vad det vet. Av säkerhetsskäl sitter de i ett annat rum i tingsrätten och syns på videoskärmar i säkerhetssalen där de övriga åtalade trängs med advokater, kriminalvårdspersonal, väktare, domare, nämndemän och åhörare.

Advokat Thomas Wilton företräder en av de två som berättat för polisen.

– En del skäl är nog ganska personliga, och som jag inte vill gå vidare med. En annan parameter i det här är ju att han vill bryta med sin kriminella identitet och gå vidare och ha ett liv efter fängelsestraffet.

Andreas Kron, Ekot i Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".