Konkurrens om svårt sjukas platser

Trots att Socialstyrelsen konstaterar att patienternas säkerhet kan vara i fara när de placeras i korridorerna, eller skickas till andra avdelningar eller sjukhus, så finns inga snabba lösningar på problemet. Och risken är att friskare patienter konkurrerar ut dem med allvarliga diagnoser.

– Det man känner när man jobbar inom sjukvården på golvet det är ju att man prioriterar de friska sjuka så att säga. Man satsar på tillgänglighet vid snuvor, man ska kunna få antibiotikarecept hos sin privata doktor inom en halvtimme timme. Men de svårast sjuka prioriteras inte, säger överläkare Per Oskarsson vid Karolinska i Huddinge.

Satellit- eller korridorpatienter kallas de sjuka som inte får en vanlig sängplats i vården, utan läggs i korridorer eller på avdelningar där personalen saknar kompetens för deras sjukdomar. Och Per Oskarsson har sett problemen växa under flera år.

– Det är uppenbart att det är en organisationsfråga att vi har brister i vårdplatstillgång och i andra delar, men någonstans är gränsen nådd och vi är där sedan länge.

Men bristen på sängar är ett är ett problem med många bottnar. Ersättningssystemen i vissa landsting gör det lönsamt att ha korta vårdtider, sen skickas patienterna hem, eller till den kommunala sjukvården som saknar nödvändig medicinsk kompetens. Då är de snart tillbaka på akuten igen, och ger nya pengar till kliniken.

Frågan om överbeläggningar har också politiska förtecken. Orden tillgänglighet och vårdgaranti har blivit mantran i sjukvårdsverige, men på vårdgolvet frågar man sig nu hur alla patienter ska kunna prioriteras när platserna inte ens räcker för de sjukaste. Och den växande klyftan mellan verklighet på sjukhusen och de politiska slagorden ser Johan Carlsson, tillsynschef på Socialstyrelsen, allvarligt på.

– Hur finns det ju naturligtvis en motsättning mellan de svårast sjuka och ambitionen att hjälpa och åtgärda såna åkommor. Vi får inte riskera en bortträngningseffekt av åkommor som har en lägre prioritet. Här måste man fundera fundera ordentligt på hur man ska lösa det här problemet, säger Johan Carlsson, tillsynschef, Socialstyrelsen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".