Sverige ska delta i uppbyggandet av Gaza

Sverige ska vara med och ta aktiv del i återuppbyggnaden av Gaza. Men ingen vet ännu vad det kommer att kosta. Det tar tid att undersöka vilka byggnader, vattenförsörjning, elnät och vägar som förstörts av bomberna. Biståndsminister Gunilla Carlsson är beredd att stärka sjukvården på Gazaremsan som en första insats.

– Här kommer det att behövas väldigt mycket fler kliniker och aktörer för att bidra till att hjälpa människor att komma över dessa trauman som dels blockade har inneburit och sen kriget. Där ser jag att Sverige kan spela en speciell roll genom att dubbla våra insatser, att använda svensk kapacitet och snabbt få igång palestiniernas så att de kan hjälpa varandra med svenskt stöd.

Gunilla Carlsson tycker också att de politiska påtryckningarna är viktiga och i morgon ska hon träffa Israels ambassadör för att framföra Sveriges protester mot förstörelsen på Gaza.

Statsminister Fredrik Reinfeldt lovade i förra veckans partiledardebatt att Sverige ska ta ett ansvar för återuppbyggnaden. Å han sa att han väntade sig det samma av EU och av USA. Men riktigt vad som behövs är fortfarande svårt att säga eftersom inga oberoende bedömningar har kunnat göras under kriget.

Ändå har en första beräkning börjat cirkulera, och det talas om motsvarande 13 miljarder svenska kronor för återuppbyggnaden. Kjell Larsson är insatschef på Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Han är mycket tveksam till den siffran.

– Det är en situation som vi inte vet så mycket om förrän de hjälparbetare som är vana vid att bedöma såna här saker ska kunna komma in och göra sina bedömningar. Det kommer ta några dagar och efter det tror jag att vi har tillförlitliga siffror. Jag tycker att siffran verkar alldeles för hög.

Hur lång tid tror du att det kommer att ta innan Gaza är vad det var innan kriget?

– Det tar nog ett antal månader upp till ett år innan man har nåt som är fungerande igen.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".