32-åringens advokat Per-Ingvar Ekblad anser att det inte finns några bevis. Illustration: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.
Arbogamorden

Åklagaren kräver fastställt livstidsstraff

På måndagen avslutades förhandlingarna i Svea hovrätt om mordet på två barn i Arboga och mordförsöket på deras mamma i mars förra året. Åklagare Frieda Gummesson vill att hovrätten ska fastställa straffet på livstids fängelse för den kvinna som fälldes i tingsrätten. Den åtalade 32-åringens advokat Per-Ingvar Ekblad säger att det saknas bevisning.

- Det fysiska våldet har varit synnerligen grovt och det är totalt tre människor som har utsatts för det här dödandet och för det dödliga våldet som har varit planerat. Och varken med hänsyn till de här gärningarna eller några personliga omständigheter finns det någon anledning att döma till något annat än livstids fängelse, sa kammaråklagare Frieda Gummesson.

När förhandlingarna avslutades i Västerås idag tecknade Frieda Gummesson bilden av 32-åringen som en kvinna som gradvis blev allt mer besatt av den man som flyttat in med barnen i villan i Arboga. När det stod klart för henne att han inte tänkte lämna sin nya familj, ska hon ha begett sig till Arboga, utrustad med en hammare, enligt åklagaren.

Men advokat Per-Ingvar Ekblad, som försvarar kvinnan, sa i sitt slutanförande att det inte finns någon bevisning som styrker att hans klient är den som mördare barnen, och yrkade att hon ska frias.

– Det finns inget utpekande, det finns inga vittnesmål som knyter henne dit. Det finns inga DNA-spår. Det finns ingen teknisk bevisning, sa advokat Per-Ingvar Ekblad.

Åklagarsidan menar däremot att bevisen räcker och pekade bland annat på att kvinnan varit i Arboga på morddagen, att hon kartlagt familjen innan och att skospår på brottsplatsen liknar ett par skor som hon haft.

Tingsrätten valde att helt bortse från mammans utpekade av den 32-åriga kvinnan som den som bröt sig in i familjens hem. Också i hovrätten har experter vittnat om att det är oklart vad mamman kan minnas, men tanke på de allvarliga skador som hon fick, men enligt åklagare Frieda Gummesson menar ändå att utpekandet bör tas med i domen.

– Genom sina uppgifter så har hon berättat att den åtalade var i hennes hus vid brottet och då hon skadades och att det var den personen som var den som var där, sa kammaråklagare Frieda Gummesson.

Men advokat Per Ingvar Ekblad sa att mammans uppgifter är så osäkra att de inte ens kan ses som ett utpekande.

– Jag menar det att det här så kallade utpekandet inte är värt någonting. Det vore helt omöjligt för mig att förstå om hovrätten skulle kunna lägga de här uppgifterna till grund för en dom i ett mål där en människa riskerar ett livstidsstraff, sa advokat Per-Ingvar Ekblad.

Dom meddelas den 16 februari.

Henrika Åkerman, Västerås
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".