Risk för sänkta pensioner från livbolagen

Fallande aktiekurser gör att många av livbolagens placeringar gått dåligt. Det kan nu få konsekvenser i form av sänkta pensioner då den så kallade återbäringsräntan kan komma att sänkas.

– Vi har i grunden en väldigt stark solvens, som borgar för en stor trygghet för våra sparare. Vårt läge är ansträngt, men vi har inte tagit något beslut om något återtag än. Men skulle marknaderna fortsätta att falla då kan det komma ett läge där vi måste göra det, Bengt-Åke Fagerman, vd på Skandia Liv.

Det är överskottet utöver det belopp som livbolagen garanterar som kan komma att sänkas. Det innebär bland annat att de omkring 150 000 av Skandia Livs kunder som gått i pension kan få sin månadsutbetalning sänkt.  

Även AMF Pension bli tvungna att göra ett återtag, vilket främst skulle påverka de 100 000 kunder som redan gått i pension. För en genomsnittlig SAF-LO-pensionär skulle det betyda omkring 100 kronor mindre i månaden. 

De livbolag som är snabba på återtag kan också snabbare höja återbäringsräntan när det går mot ljusare tider igen. 

Skandia Liv har också fortfarande en stor andel aktier, eftersom man vill vara med från början när börsen någon gång vänder upp. Men det har också gjort att bolagets kunder har förlorat mycket pengar under börsfallen.  

Länsförsäkringar Liv har valt en annan strategi. Redan hösten 2007 började LF Liv flytta kapital till säkrare räntepapper, berättar Länsförsäkringars vd Håkan Danielsson. 

– Man kan väl lite slarvigt uttrycka att det är två risker som man ska hantera kring pensionssparare. Det ena är aktierisken och det andra är ränterisken. Och vi har vunnit lika mycket på ränterisken som vi har förlorat på aktierisken, lite slarvigt uttryckt.  

Länsförsäkringar överväger till och med en höjning av återbäringsräntan, säger Håkan Danielsson. 

– Vi har buffertar kvar, så det är snarare så att vi planerar för en extra tilldelning till våra kunder, än ett återtag, säger Länsförsäkringars vd Håkan Danielsson. 

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".