Fängslade talibaner dödades

Hundratals utländska talibankrigare har dödats i ett fängelse i Masar-i-Sharif i norra Afghanistan. Det uppger den Norra Alliansen
Männen fördes till fängelset på lördagen, efter att ha kapitulerat i striden om staden Kunduz, talibanernas sista fäste i norr. Enligt Norra Alliansen dödades männen i ett uppror där de tog över en del vapen från sina vakter och försökte fly från fängelset, men det finns inga oberoende uppgifter om vad som verkligen har hänt. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar att amerikanskt stridsflyg understödde Norra Alliansen i samband med att upproret slogs ned. Norra Alliansen har lovat amnesti för de afghanska talibaner som ger upp utan strid, men farhågor har funnits i omvärlden att de utländska legoknektarna skulle avrättas urskiljningslöst. De utländska talibankrigarna är pakistanier, tjetjener och araber som har kommit till Afghanistan för att slåss med talibanerna, och de är avskydda av många afghaner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".