Guantánamofångar kan tas emot av EU

Inom EU finns krafter som trycker på för att unionen ska underlätta ett beslut att stänga fånglägret Guantánamo genom att ta emot en del av fångarna. En rad organisationer, bland andra Amnesty International i Bryssel, ligger på i frågan.

När Barack Obama nu tillträder som president väntas frågan om att stänga fånglägret Guantánamo snabbt komma upp på dagordningen.

– Amnesty International ligger bara ett stenkast från Europaparlamentet i Bryssel. Organisationen ägnar stor kraft åt lobbyarbete i detta europeiska maktcenter och det gäller inte minst frågan om Guantánamo, berättar Natacha Kazatchkine, på Amnesty International.

Natacha Kazatchkine tycker att EU har en moralisk skyldighet att vara med och ta ansvar för de cirka 50 eller 60 personer som behöver ett land att resa till när Guantánamo stängs.

Sverige har ännu inte tagit ställning, de ansvariga vill veta mer innan de sätter ned foten, frågan anses komplicerad. Men det finns viss tveksamhet eller osäkerhet, och statsminister Fredrik Reinfeldt har också förklarat att det här i första hand är en fråga för USA som ju skapat problemet.

Sverige är inte ensamt om att vilja lägga ansvaret på USA, men eftersom EU kritiserat hur fångar på Guantánamo behandlas och krävt lägrets stängning så förpliktar det också i handling, enligt Amnesty.

Om det är resultatet av Amnestys lobbyarbete är oklart, men flera länder resonerar som organisationen. Mest aktivt är Portugal som länge legat på övriga medlemskretsen.

Men också Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger ja till att avlasta USA när Guantánamo stängs. Och hans irländske kollega Micheál Martin tycker att det är logiskt att ställa upp eftersom Irland så länge kritiserat fånglägret.

Guantánamo kommer upp till diskussion på måndag då EU:s utrikesministrar träffas. Men då blir det bara överläggningar och inga beslut.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".