Ekonomiska problem för riskkapitalbolag

Många riskkapitalbolag kan få stora ekonomiska problem, och 20 procent av dem är i farozonen för att gå omkull. Det är slutsatsen i en internationell studie som konsultföretaget Boston Consulting Group och ett amerikanskt universitet gjort.

I studien har ungefär 100 internationella riskkapitalbolag, och över 300 av de företag som riskkapitalbolagen äger, studerats. Slutsatsen är att minst 20 procent av de 100 största riskkapitalbolagen kan få såna problem att de går omkull.

I studien så identifieras fyra faktorer som fick riskkapitalbolagen att blomstra, möjlighet till billiga lån, hög ekonomisk tillväxt och därmed stigande företagsvärde, och att investerare dragits till riskkapitalbolagens fonder.

Väldigt många av riskkapitalbolagens företagsköp gjordes under de goda åren från 2003 till 2007, och då med ekonomiska kalkyler som bygger på att den goda utvecklingen fortsätter.

Men idag är bilden en annan. Kreditmarknaden är i kris, tillväxten har avstannat och det handlar snarare om recession på flera håll i världen. Värdet på riskkapitalbolagens företag har sjunkit kraftigt, och bolagens fonder är inte lika attraktiva för investerare.

Det här skapar stora problem, både för riskkapitalbolagen och för de företag som de har köpt.

Hur pass väl de enskilda riskkapitalbolagen klarar sig, och hur väl de företag som de äger klarar sig, beror i hög grad på två saker. Dels på hur konjunkturkänsligt företaget är, samt hur stora lån det har.

Rapportförfattarnas bedömning är alltså att minst 20 procent, men kanske upp till 40 procent av riskkapitalbolagen kan gå omkull.

De konstaterar också att ett mått på hur snabbt det svängt i attraktivitet att investera i riskkapitalbolagens fonder, är att när institutioner i USA sålt fondandelar i förtid, så har de i vissa fall sålts till mindre än halva det nominella värdet.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".