Thomas Bodström

Thomas Bodström avvisar nya uppgifter

Förre justitieministern Thomas Bodström tillbakavisar uppgifterna om att han i förväg skulle ha känt till formerna för avvisningen av två misstänkta egyptiska terrorister från Sverige 2001. Avvisningen verkställdes av amerikanska CIA-agenter.

Uppgifterna om Bodström förs fram i en bok av förra utrikesministern Anna Lindhs pressekretare Eva Franchell.

Avvisningen, i december 2001, har kritiserats för att strida mot folkrätten. Avvisningen gjordes av amerikanska agenter under upprörande former.

I boken skriver Eva Franchell att dåvarande justitieministern Thomas Bodström känt till och godkänt att avvisningen skulle ske med hjälp av utländska agenter.

– Det kan ha kommit information till justitiedepartementets tjänstemän, vilket alltså inte är något fel. Det är så det går till när ett ärende handläggs på ett annat departement. Då kommer en viss information också till andra departement. I undantagsfall får statssekreterare eller minister reda på det, säger Thomas Bodström.

Varför skulle inte höga tjänstemän på justitiedepartementet informera sin minister om ett terroristfall som var i hetluften under den här tiden?

– Därför att det handlades på utrikesdepartementet, vilket jag har funderat efteråt varför det gjordes så. Jag tycker att det är bättre att terroristärenden handläggs på justitiedepartementet och det görs det nu. Vid den tiden kunde det antingen läggas på justitiedepartementet eller utrikesdepartementet, man körde inte parallella föredragningar utan då är det ett departement som sköter handläggningen. Men hela regeringen, alltså alla ministrar, jag lika mycket som Göran Persson och Anna Lindh är ansvariga på precis samma sätt.

Om du i förväg hade känt till att man skulle använda ett amerikanskt plan och amerikansk personal hur hade du då reagerat?

– Jag hade sagt, jaha ska ni göra det, det tänker jag inte lägga mig i, ni är fria att samarbeta med vilken utländsk polis som helst så länge ni sköter ansvaret och leder det arbetet. Jag hade definitivt inte försökt stoppa det på något sätt. Hade man däremot sagt att nu ska vi använda amerikansk polis och då kommer det att spåra ur och då kommer det att ske övergrepp ja då hade situationen varit en annan, men det trodde ju inte Säpo heller. Så hade jag fått den informationen, vilket hade varit helt i sin ordning, så hade ärendet fortsatt på precis samma sätt, säger förre justitieministern Thomas Bodström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".