Höga metallpriser lockade fler fuskare till skrotbranschen.

Skrothandlare skattefuskade för miljoner

Skatteverket upptäckte fusk för nästan 100 miljoner hos skrothandlare under förra året. En landsomfattande granskning gör att ett stort antal företag nu tvingas betala in extra skatt. Alf Pettersson är revisionschef på Skatteverket i Karlskrona som lett granskningen.

– Vi vet ju att alla i skrotbranschen inte är fuskare. Men det här är ju alldeles för mycket fusk om man tittar på hur mycket branschen omsätter totalt, säger Alf Pettersson på Skatteverket.

Är det stora summor?

– Det är stora summor. Visst är det det.

Enligt Skatteverket har delar av skrotbranschen länge haft inslag av svarta pengar men när metallpriserna under flera år steg så lockade det till sig fler lycksökare.

Under tre år har Skatteverket därför hårdgranskat skrotbranschen. Något som har gett resultat. Bara under 2008 har Skatteverket krävt tillbaka 95 miljoner kronor och totalt är man nu uppe i 200-300 miljoner. Största summan gäller en småländsk skrot som nu enligt Blekinge Läns tidning krävs på 33 miljoner.

Skatteverket hoppas att kontrollerna ska avskräcka, samtidigt som Alf Pettersson vill se ändrade regler för att försvåra för den som vill försöka fuska.

– Vi har bland annat lagt in om att få ändrad lagstiftning på området så att det är köparen som ska betala momsen istället för säljaren. Det skulle ju försvåra fusket väldigt. Den åtgärden hoppas vi på.

Skatteverket har också samarbetat med de seriösa skrothandlare som finns och från båda håll hoppas man nu att branschens rykte ska förbättras. Samtidigt har lågkonjunkturen medfört att skrotpriserna rasat de senaste månaderna. Frågan är hur det påverkar fusket.

– Ja, det gör ju att fuskbeloppens storlek blir naturligt mindre men tyvärr så kommer det nog inte att helt upphöra bara av den anledningen, säger Alf Pettersson på Skatteverket i Karlskrona som lett granskningen.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".