Saab-fabriken Trollhättan. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Medieuppgifter:

Saab-tillverkning flyttas till Trollhättan

Produktionen av den nya Saab-modellen 9-5 kommer att flyttas från Tyskland till Sverige och Trollhättan. Det uppger bland annat den ansedda biltidningen Automotive News.

– Jag vill inte kommentera planen men vi har sett den och det ser bra ut. Och det är spännande att det finns planer att jobba utifrån det får man säga, säger Annette Hellgren, fackordförande för Unionen på Saab Automobil i Trollhättan.

Annette Hellgren säger till SR Väst att det nu finns en handlingsplan för Saabs framtida produktion, inte flera olika alternativ. Enligt flera medier innebär den aktuella planen bland annat att den kommande 9-5-modellen ska byggas i Trollhättan i stället för i Rüsselsheim i Tyskland, som tidigare har beslutats.

Trollhättan ska också få tillbaka resurser för Saabs forskning och utveckling.

Idag jobbar drygt 3 700 personer på bilfabriken i Trollhättan, och skulle planen klubbas igenom lär det innebära hundratals nya jobb.

Paul Åkerlund är klubbordförande för IF Metall på Saabfabriken i Trollhättan.

– Att ha tillräckliga volymer i Trollhättan är naturligtvis viktigt. Alla beslut ska ju tas men jag tycker ändå att det ser förhållandevis ljust ut för en varaktig och bra lösning.

Hur länge dröjer det innan vi kan få ett besked om det stämmer det som nu hävdas att ni till exempel ska få produktionen av nya 9-5:an till Trollhättan?

– Lite svårt att säga det men jag vet ju att GM ska ta en del beslut i mitten på februari och det är kanske där någonstans som vi kan förvänta oss något slags besked, säger Paul Åkerlund på IF Metall.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".