Annika Winsth, Nordea.

Nordea: Svensk ekonomi krymper 2009

2009 är ett förlorat år, enligt banken Nordeas senaste konjukturprognos. Förtroendekrisen slår nu med full kraft på konjukturen i Sverige och svensk ekonomi väntas krympa med 1,5 procent i år, men nästa år väntas den öka med 1,3 procent.

Nordea räknar med att regeringen kommer att stimulera ekonomin med totalt 85 miljarder kronor på två år. Annika Winsth som är chefsekonom på Nordea säger dock att banken kan ana ljusglimtar i mörkret.

– Vi gissar att vi under 2010 får se de första signalerna om att det börjar gå lite bättre. Men det bygger ju väldigt mycket på att vi har fått finansmarknaden på fötter igen och det bygger på att bostadsmarknaden i USA bottnar. Det är en väldigt viktig kommunikator. Sedan ska den amerikanska ekonomin vända och börja dra runt världen. Därefter  kommer det till svensk tillväxt och ekonomi.

– Det är viktigt att också komma ihåg att om det tillväxtmässigt är som sämst just nu, fjärde kvartalet och kanske de två kommande i Sverige, så det betyder att arbetsmarknadsmässigt kommer det att bli betydligt sämre längre fram. Först ska företagen gå dåligt och sedan säger man upp folk. Så det ligger längre fram i tiden, säger hon.

Vad krävs egentligen för att det ska vända?

– Det är förtroendet på finansmarknaden som A och O, att man som företagare kan låna pengar så att man kan anställa folk och att man kan investera. Det är otroligt viktigt för konjunkturen. Det vet regeringar och centralbanker och det är därför man hela tiden ser att det kommer nya åtgärder och nya paket.

– Det är viktigt att också komma ihåg att man har gjort mycket, men ganska sent och att vi inte har sett effekterna av detta ännu. Och behövs det så kommer det mer, räknar vi med, säger Annika Winsth.

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".