Baburova och Markelov sörjs av många.

Manifestationer efter ryskt dubbelmord

På tisdagen har flera manifestationer hållits till minne av den människorättsadvokat samt den journalist som på måndagen  mördades i Moskva. Samtidigt pågår det en diskussion i Ryssland kring det bakomliggande motivet till morden.

Dagstidningen Izvestia hade på tisdagen på främsta nyhetsplats rubriken: ”Khlebnikov, Politkovskaja, Jamadaev, Markelov, Baburova...vem blir det härnäst?” Alla namnen tillhör personer som i nästan samtliga fall mördats på öppen gata i Moskva de senaste åren.

Alla de uppräknade personerna hade också en tydlig koppling till kriget i Tjetjenien, utom Anastasia Baburova som på måndagen dödades i samband med mordet på advokaten Stanislav Markelov. Baburova tros ha försökt ingripa och blev då också hon skjuten av Markelovs mördare.

Måndagens dåd har fått stort utrymme i ryska medier och ingen har kunnat undgå att koppla ihop händelsen med Markelovs roll som advokat till Elza Kungaevas familj. År 2000 blev den 18-åriga tjetjenskan Kungaeva bortförd, våldtagen och dödad av den ryske officeren Jurij Budanov som först frikändes men senare dömdes till tio års fängelse.

I förra veckan blev Budanov efter ett domstolsbeslut utsläppt ur fängelset 15 månader före strafftidens utgång. Stanislav Markelov försökte i sin roll som familjen Kungaevas advokat få Budanovs frisläppande upphävt och han hade just hållit presskonferens om ärendet när han blev nedskjuten på gatan. Elza Kungaevas familj som numera lever i Norge har nu enligt uppgifter fått polisbeskydd.

Tidigare under tisdagen samlades 150 människor på mordplatsen i Moskva till minne av gårdagens händelser och i den tjetjenska regionhuvudstaden Grozny deltog 3 000 människor i en manifestation med anledning av morden. Advokat Stanislav Markelov ses av många tjetjener som en hjälte.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".