350 personer bort från Volvo Aero

Volvo Aero i Trollhättan som bland annat gör delar till flygmotorer varslar 250 verkstadsanställda om uppsägning. Dessutom ska hundra tjänstemän bort genom naturliga avgångar.

– Det är ju ett tungt besked som vi har lämnat till de anställda idag. Vi ser att resandet redan har minskat kraftigt i världen. Vi befinner oss ju i en lågkonjunktur och finanskris. Vår bedömning är att 2009 kommer det att fortsätta att vara så. Då skapas det ett stort överskott av flygplan i branschen och vi måste anpassa så att produktionsvolymerna går ner, säger Volvo Aeros vd Staffan Zackrisson. 

Volvo Aero som är ett företag inom Volvokoncernen tillverkar främst komponenter till flygmotorer. Företaget minskar alltså nu med 250 metallare, det är nästan var fjärde anställd på verkstadsidan.

Dessutom ska 100 tjänstemän bort, men det tror sig företaget klara genom naturliga avgångar.

Tonnie Andersson på IF Metall tycker att företaget tar i för mycket, och för tidigt.

– Jag tycker att det är ett alldeles för stort antal. Företaget hade kunnat haft betydligt mer is i magen och väntat och sett att det blir en rejäl nedgång innan man gör något. Som det är nu finns det tecken som visar att det kommer att gå ner. Och det är vi rätt övertygade om även från IF Metall:s sida att det kommer att gå ner. Men frågan är hur mycket och hur lång tid det kommer att vara. Men innan man vet det tycker inte vi att man lägger ett varsel på 250 personer.

Men fler jobb än så kan försvinna från företaget.

För Volvo Aero tillverkar också bland annat turbiner för det europeiska rymdsamarbetet Ariane och sedan svenska staten sagt att man vill dra sig ur Arianeprojektet så hotas de 150 jobben som finns på Volvo Aeros rymddivision. Det är jobb som inte ingår i dagens varselbesked.

– Vi vet inte hur besluten kommer att ske framåt. Vi hoppas ju naturligtvis att vi får behålla vår rymdverksamhet här på Volvo Aero, säger Volvo Aeros vd Staffan Zackrisson.

Andreas Kron, Ekot i Göteborg
andreas.kron@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".