Tyst kupé kan vara trafikfara.

Tysta bilar kan vara en säkerhetsrisk

Det har blivit alldeles för tyst inne i moderna bilar. Nu försöker svenska forskare ta fram ett system där ljud från trafiken utanför bilen via en dator görs om till varningar för farliga situationer.

Sensorer på utsidan av bilen känner av trafikfaror och spelar upp ett ljud inne i kupén.

En mc dyker upp på tvärgatan, eller en cykel rullar upp bakom dig. Det är med sådana naturliga ljud forskarna på Chalmers vill bygga upp nya varningssystem inne i våra bilar. Ljuden ska hjälpa hjärnan att registrera vad som sker runt omkring i trafiken.

Med dagens tysta bilar hänger alldeles för mycket på vad vi ser, medan hörselintrycken tappats bort säger Fang Chen som leder forskningen.

– Vi använder våra öron och lyssnar och förstår omvärlden. Men i dagens bilar använder vi nästa bara ögonen för att förstå omvärlden. Det är för tyst i bilarna, samtidigt som ögonen belastas för mycket, säger hon.

Så man behöver hörseln och ljudupplevelsen för att se vad som händer omkring?

– Ja, exakt.

Rent tekniskt använder forskarna sensorer liknande de som i dag finns på en del bilar för att varna om man backar på något. Sensorerna skickar i det här fallet information till en dator som kör ut verkligt ljud av det fordon som närmar sig. Alltså inget störande varningsljud utan mer en förstärkning av trafikmiljön.

Systemet har testats på olika yrkesgrupper och även fordonsindustrin finns med i projektet, men frågan är om vi verkligen vill ha mer ljud när kupéerna blivit allt tystare.

– Det tror jag. Nästa alla chaufförer som deltagit i våra laboratorietest och som vi intervjuat säger att det här är väldigt bra och att de kan tänka sig att använda det här i sina bilar, säger Fang Chen.

Hon och de övriga forskarna på Chalmers tror på de ljudliga säkerhetssystemen, och räknar med att de kommer bli verklighet så småningom.

– Inte inom de närmaste två, tre åren, det finns mycket mer man måste studera. Men inom några år tror jag-

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista