Ryssland och Sydossetien i samarbete

Samarbetsavtalet mellan Ryssland och den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien har trätt i kraft. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov träffade i Moskva sin motpart för att underteckna avtalet.

– På det stora hela tycker jag att det har varit givande förhandlingar som ger oss möjligheten att fördjupa samarbetet, sa Sergej Lavrov på en presskonferens på tisdagen efter mötet med sin sydossetiska motpart.

Vid Lavrovs sida på podiet satt Murat Dzjioev som bär titeln Sydossetiens utrikesminister men som i praktiken inte skulle bli officiellt mottagen på särskilt många platser i världen.

Förutom Ryssland är det hittills bara Nicaragua och Somalia som har erkänt Sydossetien som självständig stat sedan femdagarskriget med Georgien i augusti.

Murat Dzjioev sa på presskonferensen att Sydossetien därför bett Ryssland att företräda den icke-erkända republiken i internationella sammanhang.

När nu samarbetsavtalet har trätt i kraft väntar ytterligare avtal mellan Ryssland och Sydossetien på en lång rad områden som handel, transporter, investeringar och tullar.

Militärt är det redan klart att Ryssland ska ha 3 700 soldater på sydossetiskt territorium. Det är en truppnärvaro som bland annat ska övervaka de fortfarande instabila gränsområdena till det faktiska Georgien.

För bara några dagar sedan uppgavs det att en georgisk polisman skjutits ihjäl av en sydossetisk krypskytt och båda sidor anklagar regelbundet varandra för att försöka destabilisera situationen längs gränsområdena.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".