(M) fortsätter bromsa storregioner

Trots att lokalpolitiker otåligt väntar på att få slå ihop landsting och bilda storregioner, säger Moderaterna fortsatt nej. Det irriterar kritiker inom organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, men Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att frågan får vänta tills efter valet.

– Nu befinner sig Sverige i ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, både när det gäller ekonomins utveckling och sysselsättningen, och nu måste vi ägna all energi åt att se till Sverige klarar sig väl i den situation vi är i, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Så en förändrad regionindelning, den verkar få vänta?

– Ja, från Moderat utgångspunkt är det absolut så.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting har länge krävt besked av regeringen i frågan om storregioner. Ansvarsutredningens förslag som kom för snart två år om att rita om Sverigekartan och slå ihop flera landsting till färre storregioner har brett stöd av landets lokalpolitiker.

Nu börjar frågan dra ihop sig och många menar att tiden snart är ute för regeringen att fatta beslut för att reformen ska hinnas med. Men moderaternas Per Schlingmann vill inte ha något beslut före valet.

– Vi har liksom tidigare inte ändrat uppfattning, utan vi tycker att det här är en fråga som i huvudsak kan vänta tills efter valet 2010, då också medborgarna kan få säga sitt i valet. Vi kom överens väldigt tydligt om att tillåta nya regionbildningar, men att det kommer underifrån. Och för oss är underifrån att människor också får vara med och bestämma.

Sveriges Kommuner och Landstings andre vice ordförande socialdemokraten Ilmar Reepalu, med egen erfarenhet av region Skåne från hemstaden Malmö, kan inte förstå Moderaternas motstånd och blir upprörd över det fortsatta nej:et. Han är också besviken på de övriga partierna i alliansen som alla är för storregioner. Men han är framförallt besviken på kommunminister Mats Odell, som utlovade besked redan i höstas.

– Den här frågan har han ställt så stora löften på, här är hela hans trovärdighet satt på spel. Om inte han kan leva upp till det här då tycker jag att han måste ifrågasätta sin roll, säger Ilmar Reepalu.

Han måste avgå?

– Ja, det här är en så pass stor fråga, så att han kan inte leva upp till att vara respekterad som minister om inte han klarar att hantera en fråga som har en så tydlig majoritet bakom sig.

Men moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tror att Moderaternas majoritet i regeringen räcker för att förhindra storregionerna.

– Ja, det återstår väl att se, men Moderaternas uppfattning står väldigt mycket fast. Sedan sitter inte jag i regeringen, så att hur diskussionerna i regeringen låter får du nog vända dig till regeringen om.

Men din partiledare, står han bakom det du står bakom?

– Ja, det gör han absolut, säger Per Schlingmann.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".