Trichet i parlamentet.

ECB-chef: Mörkt år men sedan bättre

När Europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet framträdde i Europaparlamente på onsdagen bekräftade han bilden av ett mycket mörkt år 2009. Men han var mer optimistisk inför nästa år.

Man behövde inte lyssna länge i den välfyllda utskottssalen i Europaparlamentet förrän ordet kris dök upp. Två dagar efter EU-kommissionens nattsvarta prognos för unionens ekonomi var det dags för Trichet att ge sin syn på framtiden.

Han sade att det på vissa håll finns risk för deflation, alltså fallande priser. Men han såg inte det som ett stort problem.

År 2009 blir ett dåligt år, tillstod han, men redan nästa år kommer vändningen.

Trichet var också nöjd med hur euron så här långt har klarat krisen. Den nu tio år gamla valutan har bestått testet och fungerat som ett skydd för euroområdets medborgare under krisen.

Men Trichet varnade länder, som inte har tillräckligt sunda finanser att, trots det, försöka stimulera sin ekonomi. Det skulle erodera förtroendet för den ekonomiska politiken och ställa till med ytterligare problem, ett tema som för övrigt också dominerade det möte som EU:s finansministrar höll i går, tisdag.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".