Ericsson hyr personal trots uppsägningar

Krisen för Ericsson har bland annat lett till att omkring 1 000 har fått gå från fabriken i Gävle. Trots det hyr företaget nu in 250 personer för att klara av att producera de order som kunderna har lagt.
maj slog fabriken produktionsrekord. Många av de som nyligen blivit avskedade jobbar nu i fabriken igen, berättar Ann Hylin, som är klubbordförande i Metallfacket på Ericsson i Gävle. Annan produktion – De flesta tycker att det är knäppt. Varför skickar vi folk och sedan tar vi in folk? Andra kan se anledningen till att man gör det här, att vi har en helt annan produktion i dag. – Men visst tycker man att det är konstigt. 90 procent tycker det är jättemysko det man gör. Bara tillfälliga anställningar Så sent som i september i fjol sades 200 anställda vid Ericsson i Gävle upp. Totalt har omkring 1 000 anställda fått gå på drygt ett år. Men redan en kort tid efter att de sista lämnat sina poster behöver nu Ericsson 250 fler som producerar basstationer för mobilnäten. I alla fall tillfälligt. Mer neddragningar stoppar nyanställning Men Metallfacket på Ericsson i Gävle tror att även om produktionen skulle fortsätta att vara lika hög, som under våren, i maj slog fabriken produktionsrekord, så innebär det inte att Ericsson kommer att anställa någon. Företaget kommer att fortsätta med inhyrd personal. Det är svårt att anställa folk i en fabrik och avskeda folk i en annan, säger Ann Hylin. – Vi vet att det är mer neddragningar på gång inom Ericsson. Jag tror det kommer att bli jättesvårt för Ericsson att anställa i dag.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista