Köttkoll i Jönköpingsbutik.

Rea förklaring till dyrt svenskt kött

Det beror inte på handeln att svenskt kött ofta är dyrare än det som importeras. I stället är orsaken i många fall att det utländska köttet består av överskott som reas ut till Sverige. Det visar en ny studie från Jordbruksverket.

Ekot har följt med Jordbruksverkets analytiker Håkan Loxbo ut i en livsmedelsaffär i Jönköping.

– Om du tittar på sådana här grytbitar, köttbitar av olika slag, så är det ursprung Sverige. Här ser vi från Sydamerika lammkött, säger Håkan Loxbo.

Svenskt och utländskt kött samsas i kötthyllan i butiken. Det svenska med sina mervärden som djurskydd och miljö, ofta dyrare än det importerade, trots att svenska bönder enligt tidigare studier inte får mer betalt än sina utländska kolleger.

Många har därför misstänkt att det är mellanleden som passar på att plocka hem förtjänsten.

Men det stämmer inte, enligt Håkan Loxbo.

– De här prisskillnaderna är inte någon vinst som någon stoppar i sin egen ficka, utan det är fråga om överskott som man inte kan sälja i det egna landet och säljer till ett lägre pris, det bästa möjliga pris man kan få utanför det egna landet.

Efter att ha analyserat importkedjan konstaterar Jordbruksverket att det utländska köttet ofta består av överskott som säljs ut till underpris på den svenska marknaden. Inte sällan som storinköp som används som lockvaror i butikerna.

Men marginalerna för butiker och grossister skiljer sig alltså ändå inte något nämnvärt enligt studien.

Ytterligare en orsak till prisskillnaderna är att långa avstånd, högre löner och liten volym leder till dyrare produktion i de svenska mellanleden. Ja, prisskillnaderna tycks svåra att rå på, men frågan är då vad de betyder på sikt.

– Det beror på för vem; till exempel konsumenterna väljer ju uppenbarligen det här. Och detaljhandeln tycker väl att den tillgodoser vad konsumenterna vill. Men producenterna, bönderna, de är ju kanske inte lika stora vinnare. Eller, rättare sagt, de är förlorare på att det är på det här viset, säger Jordbruksverkets analytiker Håkan Loxbo.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".