Förslag till ny äktenskapslag

Homosexuella ska kunna gifta sig i maj

Uppdaterad 17:02
Redan i maj ska homosexuella kunna ingå äktenskap föreslår tre av de borgerliga partierna i riksdagen, Moderaterna, Folkpartiet och Centern. Möjligheten att komma överens med oppositionen och få igenom förslaget bedöms vara stor.

– Det är en historisk dag. Nu har vi ett brett stöd i riksdagen för att vi ska få en jämlik äktenskapslag som är öppen för alla på jämlika villkor. Det är klart att det är historia och mycket bra, säger folkpartisten Martin Andreasson, som är ordförande i hbt-liberalerna.

Martin Andreasson bevakade när gruppledaren Johan Pehrsson, Folkpartiet, Lars Lindblad, Moderaterna och Annica Qarlsson, Centerpartiet lade fram förslaget om en ny könsneutral äktenskapslag. Redan i maj föreslås nu även homosexuella kunna ingå äktenskap.

Regeringen är splittrad i den här frågan och lämnade därför över till riksdagsmännen att besluta. Och det lutar åt att de sex partier som är för könsneutrala äktenskap kommer gå ihop om ett gemensamt förslag att rösta om i riksdagen. Något som RFSL:s ordförande Sören Juvas välkomnar och han tror att även Kristdemokraterna kommer att acceptera den nya lagen.

– Vi har inte nått ända fram när det gäller Kristdemokraterna och deras syn på homosexuella men vi kommer nog komma dit när det gäller dem också, säger Sören Juvas.

Men Kristdemokraterna lade på onsdagen ett eget förlag och till skillnad från de andra sex partierna vill de att ordet äktenskap ska fredas för man och kvinna, men också för kyrkan och samfunden. Att dem som gifter sig i framtiden ingår giftermål i stadshuset och sen låter kyrkan välsigna och då använda ordet äktenskap som de vill.

På onsdagen hölls seminarium på ämnet i riksdagen. Och Anders Arborelius, biskop i Katolska kyrkan förklarar att äktenskapsbegreppet inte bara är heligt för katolikerna utan också för många andra samfund.

– Jag ser att som enda möjlighet för att undvika djupa kulturkonflikter mellan olika grupper att man skiljer väldigt noga mellan en civil och en religiös äktenskapssyn, säger Anders Arborelius, biskop Katolska kyrkan.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".