1 av 2
Ericsson i Kista. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Ericsson varslar trots miljardvinst

Telekombolaget Ericssons vinst blev bättre än vad analytikerna väntat. Före skatt blev vinsten 6,5 miljarder för det fjärde kvartalet och under hela 2008 tjänade Ericsson 24 miljarder kronor. Men sparprogrammet som innebär att ytterligare 5 000 anställda ska bort, varav 1 000 i Sverige, fortsätter.

– Viss förståelse har jag väl, för att man tittar över organisationen och arbetssätten. Visst finns det alltid förbättringar att göra, säger Rolf Ericsson, som jobbar i Kista och som fick beskedet via personalwebben.

Av de 1 000 i Sverige som riskerar att förlora jobbet finns merparten i Stockholmsområdet. Bengt Fogelberg, ordförande för fackklubben Unionen på Ericsson i Kista förstår inte hur ledningen resonerar.

– Vi har svårt att få den ekvationen att gå ihop. Det kommer bland medlemmarna att bli svårt att förstå hur vi kan ha den vinsten och samtidigt behöva göra den stora delen nerdragningar, säger Bengt Fogelberg.

Ericsson har 77 000 anställda runt om i världen, 19 000 i Sverige. Nu skruvas det pågående sparprogrammet åt ett varv till. Från förra årets 4 000 personer och ett sparbeting på fyra miljarder, till årets ytterligare 5 000 anställda som ska bort. Vilket ger en spareffekt på tio miljarder kronor för företaget.

Personalneddragning på 5 000 anställda kommer så långt som möjligt inte att beröra anställda inom forskning och utveckling, enligt företaget.

Beskedet om personalminskningen lämnas samma dag som bokslutssiffrorna för 2008 visar att vinsten förra året blev 24 miljarder. Ericsson överraskade marknaden och källor inom Ericsson uppger för Ekot att marknadens analytiker nu får gå hem och göra om läxan.

Förklaringen till att Ericsson till skillnad från så många andra företag i finanskrisens spår och den tilltagande lågkonjunkturen inte har drabbats av en tvärnit i efterfrågan under 2008 ges av vd Carl-Henric Svanberg.

– Vi är den del av samhället där utbyggnaden fortgår. Vi använder alla kommunikation, det var ett stort genombrott för mobilt bredband. Vi springer alla omkring med våra smarta telefoner och bärbara datorer och det är mycket som händer och den utvecklingen fortsätter, säger Ericssons vd.

Ändå är det inte realistiskt att tro att utvecklingen under 2009 inte kommer att slå även mot Ericsson. På bara några år har det försvunnit ett stort antal konkurrenter. Från tolv bolag till dagens tre eller fyra.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Peter Johansson, Radio Stockholm
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".