Pjäs på Svenska teatern i Helsingfors. Foto: Christer Fridén/SR.

Stort stöd för svenska språket i Finland

Tvåhundra år efter skilsmässan mellan Sverige och Finland har majoriteten av finländarna en positiv inställning till det svenska språket och den svenska kulturen som lever kvar i landet. Det visar en opinionsundersökning gjord av den finlandssvenska tankesmedjan Magma.

Magmas chef Nils Erik Forsgård har ett råd till landets finlandssvenskar som ofta klagar över att de inte får den uppmärksamhet de tycker sig förtjäna.

– Mitt enkla råd till dem skulle vara att sluta gnälla.

Att de flesta finländare har en positiv inställning till landets omkring 300 000 finlandssvenskar, det svenska språket och kulturen och den nordiska tillhörigheten förvånar åtminstone många finlandssvenskar.

Under det senaste året har de klagat över att det svenska språket tappar terräng i Finland, inte minst på grund av ett antal politiska beslut som har gått emot finlandssvenskarna. En utveckling som många tror har haft ett brett stöd bland landets finskspråkiga majoritet.

Men så är det alltså inte. Och nu gäller det för Finlands svenskspråkiga att dra nytta av det.

I en intervju i Ekot i förra veckan sa president Tarja Halonen att hon tycker det är fel att finlandssvenskarna talar så mycket finska i stället för svenska. Nils Erik Forsgård håller med.

– Där har vi nog orsak att titta oss själva i spegeln, för det är ju tyvärr så. Många finlandssvenska vill gärna tala svenska, men vi låter dem inte tala den svenska som de gärna skulle vilja tala. Där har vi verkligen oss själva att skylla och förutsättningen för att Finland ska behållas tvåspråkigt, det är ju rimligtvis att den svenskspråkiga befolkningen i Finland talar svenska när tillfälle ges i offentligheten, säger Nils Erik Forsgård.

Men i ett avseende spricker bilden av finnarnas positiva inställning till det svenska språket. I det nordiska umgänget, som de anser mycket viktigt, tycker en stor majoritet att engelska är bäst. Men det, tror Nils Erik Forsgård, hänger samman med att så många finnar ger sig själva betyget underkänt i de egna kunskaperna i svenska.

– Då tänker man inte särskilt högt om sig själv heller, så kanske finns det en liten självförtroendebrist här i grunden, det skulle jag väl tro, säger Forsgård.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".