De som bedöms arbetsföra nekas sjukpenning och måste söka jobb. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Frisk nog att jobba - enligt skärpta regler

Många som varit sjukskrivna frågar sig nu var gränsen går för frisk eller sjuk, med de striktare reglerna för sjukskrivning. Den som enligt Försäkringskassan bedöms ha någon arbetsförmåga nekas sjukpenning och bör istället vända sig till Arbetsförmedlingen.

Snickaren Nils Lassas Pettersson från Siljansnäs, som fick en ny höftled i november är en av de som nu tvingas besöka Arbetsförmedlingen. Men han kan inte köra bil till dit, utan får be en vän om skjuts.

– Jag har inte en aning om vad de har tänkt sig att jag ska göra för någonting. För det första stupar det på bilkörningen, jag måste ha en privatchaufför för att ta mig någonstans.

Den 63-åriga snickaren Nils Lassas Pettersson har varit yrkesverksam i 45 år. Han förklarar att han går runt med två kryckor och är stel i höften, han kan inte ens kan ta på sig skorna själv.

– Jag kan inte förstå hur de ska mena att jag kan stå till arbetsmarknadens förfogande, jag vet inte vad jag ska göra för något, säger han.

I november fick Nils Lassas Pettersson en ny höftled. Läkarna på sjukhuset sjukskrev honom tre månader och han hade räknat med att kunna jobba igen i mars. Men enligt sjukförsäkringsreglerna ska hans arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden, inte bara mot snickarjobb.

Eftersom Nils Lassas Pettersson var arbetslös strax före operationen, är det inte aktuellt att kolla om han kan göra lättare sysslor på sin ordinarie arbetsplats. Försäkringskassan beslöt att Pettersson kan ta ett lättare arbete efter åtta veckor och drog in hans sjukpeng.

Nu, dagen efter att hans sjukpenning har upphört, måste han anmäla sig som arbetssökande. Men på arbetsförmedlingen kan han inte räkna med att få någon hjälp direkt.

– Inom bygg ser det inte lysande ut idag inte, inte med hans besvär. Det finns inte en möjlighet, utan då måste vi hitta något helt annat. Ett annat yrke i sånt fall, säger Sören Brodd, på Bygg-arbetsförmedlingen i Gagnef.

Vad kan du göra för att hjälpa honom idag?

– Just idag kan jag inte göra så mycket. Jag kan skriva in honom och sedan får vi ta en träff senare och gå igenom och göra handlingsplaner. Men det fodras mer utredning om vad som är lämpligt arbete, så vi kan inte lösa situationen idag, säger Sören Brodd.  

Arbetsförmedlaren gör också en anmälan till a-kassan. Men för att få ersättning måste den sökande vara arbetsför direkt. Nils Lassas Pettersson tänker överklaga Försäkringskassans beslut att dra in hans sjukpenning.

– Ja, jag skulle hellre vilja gå hemma nu, så att det fick läka ut ordentligt. Sedan söka något snickarjobb igen, jag vill inte lägga mig på sofflocket inte, säger Nils Lassas Pettersson.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".