Lars Arrhenius

Rekordskadestånd krävs för mobbad elev

Det största skadeståndsbeloppet som hittills begärts för en elev som mobbats och kränkts i skolan framfördes på onsdagen av barn- och elevombudet Lars Arrhenius. Det är Vimmerby kommun som krävs på 280 000 kronor för att den inte gjort tillräckligt för att hindra mobbningen av en nu 14-årig elev i skolan.

Eleven har bland annat blivit misshandlad tre gånger och vid ett tillfälle behövt sjukhusvård.

– Det rör sig om allvarliga kränkningar och pojken har mått väldigt dåligt av detta, säger Lars Arrhenius.

Men skolan har ju haft både antimobbningsteam av olika slag och en likabehandlingsplan?

– Ja, det är riktigt att man haft en del sådant, men inte i den grad som krävs. När det är så här allvarliga saker menar jag att man måste ha ett mycket större allvar i det hela och det är inte acceptabelt att en sådan här situation ska pågå under så lång tid när det rör sig om så allvarliga kränkningar.

Redan när eleven började skolan i ettan uppstod, som det kallas, konflikter mellan honom och andra elever. Pojken blev mer och mer utsatt med kränkningar slag, sparkar och utfrysning till en kulmen i sjuan när han misshandlades av andra elever vid tre olika tillfällen. Vid ett av dessa fick han åka till sjukhus.

Skolan tyckte att att det handlade om konflikter, att eleven hade svårt med kamratrelationer och ville att han skulle genomgå ett program för att minska sina aggressioner.

Föräldrarna sa nej, de ville inte att sonen skulle lära sig tåla att bli kränkt.

BEO begär nu det största skadeståndet hittills av en kommun, 280 000 kronor, för att skolan inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningarna och mobbningen.

Hur Vimmerby kommun ställer sig till det, är inte klart än.

– Jag är överraskad att man har begärt skadestånd måste jag säga, säger Dan Törnblom, rektor på Vimarskolan.

Har skolan gjort tillräckligt?

– Tydligen inte, enligt barnombudsmannen, men enligt min åsikt har vi nog gjort allt vi har kunnat och mer därtill, säger Dan Törnblom.

Barn- och elevombudet begär också skadestånd på liknande grunder av Vallentuna kommun, Göteborgs kommun och Färgelanda kommun med belopp på upp till 134 000 kronor.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Anders Nyberg, SR Kalmar
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".