Snart brist på bostäder i Kiruna

På några år fördubblades fastighetspriserna i Kiruna. Främst beroende på LKAB:s positiva besked. När det nu går sämre för gruvbolaget har priserna också stagnerat. Men snart blir det brist på bostäder i Kiruna, enligt fastighetsmäklarna där.

Det går trögt att sälja bostäder även i tidigare överhettade fastighetsmarknaden i Kiruna, säger Peter Barsk, chef på Svensk Fastighetsförmedling i Kiruna.

– Skillnaden i år från i fjol är väl att vi i fjol hade fler objekt inne vid den här tidpunkten. Det var full fart. I år har vi inte lika många objekt inne.

Under hösten har det varit så få objekt till salu i Kiruna att mäklarna knappt har någon uppfattning om hur lång tid det tar att sälja nu eller hur priserna har förändrats. Varje försäljning tar längre tid i dag jämfört med för ett år sedan. En del objekt har legat sedan i somras, andra går att sälja på ett par månader.

Kiruna är till stor del beroende av LKAB. När gruvbolaget för några år sedan gav positiva besked om framtiden fördubblades fastighetspriserna. 2004 kostade en villa 600 000 kronor, i dag kostar samma hus drygt en miljon.

Nu har det stannat av, men inom kort måste en del bostäder rivas för att ge plats för LKAB:s utbyggnader av gruvan.

Peter Barsk tror att det kan bli brist på bostäder och att prisstagnationen i Kiruna bara är en tillfällig svacka.

– Bostadsfrågan har varit ett dilemma i ett antal år. Nu kommer man att riva ett antal områden och ett hundratal lägenheter kommer att försvinna. Vi gör den bedömningen att det fortsatt kommer att vara ett tryck på bostäder om det inte händer något radikalt kring LKAB:s framtid.

LKAB meddelade i höstas att man tvingas till tillfälliga stopp i produktionen på grund av minskad efterfrågan. Det återstår att se om det blir ytterligare neddragningar.

Tills vidare går det att sälja enstaka bostäder.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".