Sexuellt våld mot kvinnar ökar i Kongo

Det systematiska sexuella våldet mot kvinnor fortsätter att öka i östra Kongo där en komplicerad väpnad konflikt sliter sönder landet. I vissa provinser har mer än hälften av kvinnorna utsatts för våldtäkt.

Att Kongo nu gör ett nytt försök att samarbeta med Rwanda för att få slut på kriget välkomnas av landets kvinnorättsorganisationer.

– I förra veckan fick vi uppgifter från provinsen Nordkivu om 2 000 våldtäkter på en och samma dag, berättar Eric Lukemio Munge.

Han kommer från organisationen Fadi som arbetar för kvinnors rättigheter i östra Kongo och han är i Sverige för att informera om den svåra situationen där. Trots att omvärlden alltmer uppmärksammat det faktum att miljoner av Kongos kvinnor utsätts för grymma och systematiska våldtäkter tyder ingenting på att omfattningen minskat.

– En miljon kvinnor har våldtagits bara i Sydkivu, säger Eric Lukemiu Munge och det är siffror från åren mellan 1996 och 2007. Vi vet att det har fortsatt och snarast ökat sedan dess.

De systematiska våldtäkterna började när den rwandiska hutumilisen gick in i Kongo-Kinshasa efter folkmordet i Rwanda 1994. Den kongolesiska armén och den rwandiska har nu inlett ett samarbete för att avväpna och driva ut hutumilisen ur Kongo-Kinshasa men liknande försök tidigare har inte burit frukt.

Kriget som bedrivs av fler olika rebellgrupper och den kongolesiska armén har drivit en kvarts miljon människor på flykt bara sedan i somras. I dag begås övergreppen av alla parter i konflikten. Kvinnor skymfas och stympas ibland med pinnar och bajonetter, för att skada motståndaren.

Godelive Congemsaba som varit med och grundat organisationen Fadi menar att det är de kongolesiska kvinnornas ytterligt svaga ställning som möjliggör de systematiska övergreppen.

– De kongolesiska kvinnornas underordning, som fanns redan före kriget, bäddade för att använda våldtäkt som vapen. I dag är kvinnornas situation ännu svagare. Drabbade kvinnor lämnas oftast av sina män och står efter övergreppet utan någonting, säger Godelive Congemsaba.

Eric Lukemiu Munge menar att det problemet med våldtäkterna inte bara handlar om de enskilda kvinnornas tragedier utan om framtiden för hela Kongo-Kinshasa.

– Utan kvinnor finns ingen utveckling, säger Eric Lukemiu Munge.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind-wierup@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".