Tidig snö har gynnat sportbutikerna.

Svenskarna äter och sportar i kristider

De olika branscherna inom detaljhandeln påverkas mycket olika av det ekonomiska läget. Svenskarna fortsätter att handla mat och även saker för sport och fritid. Men det är betydligt tuffare för bygg-, möbel-, elektronik- och guldsmedshandeln.

Detta enligt handelns egen intresseorganisation Svensk Handel som i dag presenterar sin bild över läget i detaljhandeln.

– Läget i den svenska detaljhandeln kan man säga är både bu och bä. Samtidigt som konkurserna ökar för vissa företag, även om det inte är värre än för näringslivet i stort, så går det riktigt bra för vissa branscher, säger Yvonne Ingman, vice vd för Svensk Handel.

Enligt Svensk Handel så är det många mindre företag som nu går i konkurs. De större kedjorna klarar sig bättre. Och anledningarna till konkurs kan vara många.

– Det kan vara allt från att affärsidén inte håller till att man får likviditetsproblem på grund av att det är ett kärvt finansiell läge, säger Yvonne Ingman.

Det är speciellt de branscher som kräver att människor lånar pengar som går dåligt, som till exempel bygg, möbel, guldsmeds- och elektronikhandeln.

Bättre går det för livsmedelsbolagen, även om svenskarna köper billigare alternativ, och sport och fritid.

Är det så att vi sportar mer under tuffare tider?

– Jag tror inte att vi sportar mer i lågkonjunktur men det har varit väldigt gynnsamma förutsättningar för vintersport. Det kom mycket snö ganska tidigt, det har varit en kanonstart för skidsportorterna i Sverige. Det har naturligtvis gynnat sport- och fritidshandeln. Det hamnade nog rätt mycket julklappar från den branschen, säger Yvonne Ingman.

Först på onsdag i nästa vecka så får vi veta hur julhandeln blev i år.

Vad gäller reorna så är Svensk Handels bild att reorna är som vanligt, det reas varken extra mycket eller extra längre.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".