Utrikesminister Tzipi Livni

EU mötte Israels utrikesminister

Sent på onsdagskvällen avslutades ett möte mellan EU:s utrikesministrar och deras israeliska kollega Tzipi Livni. EU koncentrerade sig på att sätta tryck på Israel att öppna gränsövergångar för att få igång hjälparbete och återuppbyggnad.

– Det är inte bara fråga om att människorna i Gaza ska kunna överleva, de ska också ha möjlighet att leva, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Vad fick du för reaktion?

– Den israeliska utrikesministern var inte riktigt medveten om de begränsningar som är. Hon sa själv att hon var förvånad över en del av den information hon fick och skulle försöka ta sig an den, så jag hoppas att vi får en förbättring av det humanitära tillträdet. Jag skulle tro att vi får det.

Rent allmänt, hur var stämningen?

– Stämningen var mycket enig i den europeiska kretsen, att detta är en fråga som vi måste ha en lösning på. En fortsatt isoleringspolitik av Gaza, det tror vi leder till fortsatta explosioner i området.

Om du skulle tala i termer av bra eller dålig stämning, vad säger du då?

– Stämning och stämning. I en mycket allvarlig situation framförde vi ett mycket tydligt budskap. Det kan du kalla bra stämning eller dålig stämning, det var viktig stämning.

Kan man säga att freden har rört sig någonting ikväll?

– Det vill man ju gärna tro, men det är väl ändå att ta till. Det är ju inte vi som avgör fred eller krig, utan det avgörs av parterna i området. Men vi har nu på denna punkt lagt betydande tryck på Israel. Det har vi kunnat göra genom att vi har en mycket öppen dialog med Israel numera, vilket är en betydande fördel.

Är det inte så också att EU kommer att spela en allt mindre roll i takt med att USA blir mer aktivt nu?

– Nej. Vi kommer fortsätta spela en stor roll, men vi hoppas att amerikanerna kommer att spela en ännu större roll än vad de har spelat tidigare. Så det är inte fråga om att vi minskar vår roll, vi hoppas att den kompletteras av en mycket starkare amerikansk roll.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".