Visade starkt resultat.

Överraskande bra resultat för Apple

Den amerikanska datortillverkaren Apple presenterade ett bättre resultat än väntat för sista kvartalet förra året. Det var ett positivt besked för det stora företaget som skakats av nyheten att grundaren och chefen Steve Jobs är allvarligt sjuk.

Apples starka resultat kom som en glad överraskning för många marknadsaktörer efter att New York-börserna hade stängt på eftermiddagen. Företaget gjorde en vinst på motsvarande ungefär 13 miljarder kronor under sista kvartalet förra året, vilket är något högre än samma period förra året. Man ökade också försäljningen under den aktuella perioden.

De flesta analytiker hade räknat med en betydligt lägre vinst och därför väntas företagets aktie stiga när börserna öppnar i New York igen på torsdagen.

Både företagets försäljning av datorer och musikspelaren Ipod steg överraskande mycket under den aktuella perioden, medan företagets telefon, Iphone, sålde sämre än förväntat.

Totalt sett minskade julhandeln i USA 2008 jämfört med 2007, men Apples positiva siffror påminde marknaden om att konsumenterna fortfarande är beredda att spendera på åtminstone vissa saker.

Den positiva rapporten var också glädjande för företaget i sig, eftersom dess närmast mytiske grundare och chef, Steve Jobs, i förra veckan meddelade att han ska vara sjukskriven i ett halvår på grund av hälsoproblem.

Häromdagen kom även datortillverkaren IBM till med positiv rapport, som fick marknaden att stiga kraftigt. Apples positiva siffror lär ha samma effekt när börserna öppnar i USA igen på torsdagen. Men kanske bara tillfälligt, för senare under dagen kommer giganterna Microsoft och Google med sina kvartalsrapporter. Båda väntas komma med sämre resultat och väntas också avisera till exempel personalminskningar.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".