Rysk pälsindustri håller på att försvinna

I Ryssland är den en gång så betydande pälsindustrin på väg att gå under på grund av konkurrensen från väst. Och tillbakagången inom industrin märks på en gård utanför Moskva, där pälsdjuren dör på grund av företagets stora skulder.
Varje dag behövs det 12 ton fisk för att föda minkar, soblar och andra pälsdjur på denna en gång så berömda gård i Pusjkinski-distriktet utanför Moskva. Foderbehovet gör att anläggningen är svårt skuldsatt -de Gröna hävdar att det rör sig om runt 30 miljoner kronor. Det ryska miljöpartiet kräver nu att myndigheterna ska ingripa mot gården. Förhållandena på gården i Pusjkinski är en följd av den ryska pälsindustrins djupa kris. Till och med här i Ryssland är utländska pälsar nu billigare än de egna. Svenska och kanadadensiska företag står högt i kurs i konsumenternas ögon. Det gör att sju skinn av tio i dag importeras till Ryssland. Rysslands egen produktion av päls är i dag bara en fjärddel av vad den var vid tiden för Sovjetunionens sammanbrott. Västföretagen gläds över suget från den ryska marknaden - eftersom de möter allt större avsättningsproblem i Västeuropa på grund av protester från djurvänner. Men de ryska pälsuppfödarna är mycket bekymrade. Djurmaten som måste importeras är för dyr. På ett stort före detta kollektivjordbruk utanför Moskva, som tidigt specialiserade sig på att föda upp pälsdjur försöker ledningen hitta vägar ur krisen. På försök har denna före detta kolchos börjat föda upp andra djur - till exempel lo. Syftet är att världens djurparker ska bli kunder. Tankarna hos kolchosledningen har också börjat gå till restaurangbranschen. Strutsuppfödning kan vara en möjlig framtid - nu när mink, räv och ekorre inte längre är lönsamma. Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista