Maud Olofsson (C) och Anders Borg (M).

Regeringen lovar företag skatteuppskov

Företag ges möjlighet att få uppskov med inbetalningen av skatt i två månader. Det erbjuder regeringen för att hjälpa företag som har ekonomiska problem.

– Vi ger nu en möjlighet för företagen att få anstånd med sina skattebetalningar. Två månaders skattebetalningar för löneskatter och arbetsgivaravgifter. Det betyder ungefär 26 000 kronor per anställd, säger finansministern Anders Borg (M).

För ett medelstort företag innebär det här att de får möjligheten att låna till åtta procents ränta och möta en försämring av intäkterna i början av året utan att behöva gå till banken, enligt ministern.

– Vi vet att bankerna kommer knappast att drabbas av en överväldigande samhällsansvar. Det är inte så att säga deras inriktning, säger Anders Borg.

Anders Borg tror alltså inte att bankerna kan påverkas att låna ut pengar för att rädda samhällsekonomin. Istället får regeringen agera bank genom att erbjuda företagen uppskjuten skatt. 

Det är främst små och medelstora företag som Anders Borg räknar med kommer att använda uppskovet. Det är många företag som har hört av sig om att det behövs stimulans för att undvika konkurser och uppsägningar.

Regeringen räknar med att den uppskjutna skatten kommer att kosta staten cirka 500 miljoner kronor genom att en del företag kommer att gå i konkurs och inte kommer att kunna betala sin uppskjutna skatt. Men samtidigt kommer staten att få goda inkomster genom att räntan på den uppskjutna skatten är hela 8 procent.

Enligt finansministern blir det inte några extra pengar nu till kommuner och landsting, men att regeringen gör en ny bedömning senare i vår i samband med vårpropositionen.

Finansminister Anders Borg redogjorde också för betydligt dystrare ekonomiska utsikter för den svenska ekonomin. BNP:n  kommer att gå 1,1 procent minus både i år och nästa år. 

Finansminister Anders Borg redogjorde också för betydligt dystrare ekonomiska utsikter för den svenska ekonomin. BNP kommer att gå med 1,1 procent minus både i år och nästa år, men det tål den svenska ekonomin enligt Anders Borg.

– Det är ett mycket kraftigt omslag som sker i de offentliga finanserna. Det är därför vi behöver de här överskotten, för att vara skyddade mot det.

Den rödgröna oppositionen kritiserar, inte helt oväntat kanske, regeringens krispaket.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros anser att det behövs fler åtgärder, bland annat mer pengar till kommunerna. Enligt Östros kommer dagens krispaket inte påverka jobbutvecklingen positivt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".