Förtvivlade anhöriga utanför domstolen i Hebei-provinsen. Foto: Greg Baker/Scanpix.

Två dödsdomar i kinesisk mjölkskandal

I Kina dömdes på torsdagen två män till döden för sin inblandning i mjölkpulverskandalen som skakade landet i höstas. Minst sex barn dog och runt 300 000 blev sjuka efter att ha druckit förgiftad modersmjölksersättning.

Den högsta chefen på den största tillverkaren av mjölken fick livstids fängelse, ett alltför milt straff enligt några av de drabbade.

– Hon borde skjutas, död ska straffas med död, sa en upprörd mormor vars ett-åriga barnbarn dog efter att ha druckit den förgiftade mjölken, vid rättegången mot den kvinna som tidigare var styrelseordförande på Sanlu, ett av Kinas största mejeriföretag.

Bolaget gick i konkurs efter skandalen och den före detta chefen dömdes alltså till livstids fängelse och 30 miljoner kronor i böter.

De två män som dömdes till döden ska ha tillverkat och blandat melamin i mjölkersättningen och sedan sålt den vidare till olika mejerier.

Enligt Björn Kjellgren, forskare i socialantropologi på Stockholms universitet med inriktning på Kina , var de hårda domarna väntade i ett försök att få slut på de drabbades protester.

– Det är helt klart vad myndigheterna vill uppnå. Det är att de vill visa folk att de tar det här problemet på allvar och att de ställer de skyldiga till ansvar. Sedan är det klart att de i sitt stilla sinne hoppas att folk ska låta sig nöja med detta, men så enkelt kommer det kanske inte att gå, säger Björn Kjellgren.

Det var i höstas som den så kallade mjölkskandalen avslöjades. En rad företag hade sålt mjölkersättning som blandats ut med industrikemikalien melamin, som normalt används i tillverkningen av plast, för att framställa mjölken som mer proteinrik än vad den var.

Melaminet orsakar njur- och urinvägsproblem hos spädbarn och minst sex barn dog i njursvikt medan runt 300 000 blev svårt sjuka.

Att dödsdomarna kommer nu bara ett par dagar före det kinesiska nyåret, årets stora familjehelg då Oxens år invigs med fyrverkeri och fest, är troligtvis ingen slump menar Björn Kjellgren.

– Det ser ut att finnas en tanke bakom detta, att kunna lägga det bakom sig. Sedan blir det nyår, det flesta glömmer det här och sedan blir det en liten sak som ett fåtal människor kommer att bära med sig in i det nya året, säger Björn Kjellgren.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".