Hundratusentals kvinnor och barn dör varje år av att andas in rök när mat lagas över öppen eld. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Vedeldning bidrar till global uppvärmning

Det gigantiska sotfyllda bruna moln som hotar hälsan och klimatet i Sydasien är till största delen orsakat av småskalig förbränning, till exempel när man lagar mat, visar ny forskning.

Sotmolnet värmer klimatet i området lika mycket som utsläppen av koldioxid, och nu är det dags för de internationella klimatförhandlarna att även börja ta hänsyn till partikelutsläppen, anser miljökemisten professor Örjan Gustafsson.

– Jag skulle önska att man utöver koldioxid också tittade på luftpartiklar, och deras effekter på klimatet, och möjliga åtgärder för att begränsa utsläppen, säger Örjan Gustafsson.

Partikelutsläppen från kolförbränning får obetydligt utrymme i klimatförhandlingarna. Ändå orsakar de globalt sett en uppvärmning av klimatet som motsvarar hälften av all koldioxid.

I Sydasien bildar partiklarna sotfyllda moln av stoft som påverkar både klimatet och hälsan negativt. Flera hundratusen asiatiska kvinnor och barn dör varje år av att andas in rök när de lagar mat över öppen eld.

Hittills har man inte kunnat beräkna exakt varifrån sotet i smogen kommer, men med en ny kol-14-metod har professor Örjan Gustafsson och indiska kollegor räknat ut att två tredjedelar av partiklarna kommer från biobränslen.

– Större ansträngningar bör riktas mot hur man kan begränsa utsläppen från de miljontals öppna eldar som tänds varje dag i Indien, säger Örjan Gustafsson.

Forskningsrapporten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, pekar mot att fattigdomsbekämpning måste vara i fokus för att minska mängden partiklar i luften. Och här kan de positiva effekterna för klimatet komma snabbare än om man drar ned på utsläppen av koldioxid.

Sverige och andra länder behöver rikta in stödåtgärder, säger Örjan Gustafsson.

– Här finns en tydlig möjlighet att använda en teknologi, som dels förbättrar klimatet avsevärt i regionen, och dessutom förhindrar att kvinnor och barn som vistas nära de öppna eldarna inte drabbas av de här svåra andningsproblemen, säger Örjan Gustafsson.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".