Oro hos patienter efter operationsstopp

Långa köer inom ortopedin gör att sjukhus slutar ta emot nya patienter som behöver knä- eller höftoperation. I de flesta landsting är det nu problem att klara vårdgarantin. På Södersjukhuset i Stockholms har man beslutat att stoppa remisser på höft- och knäoperationer.

Oron växer hos patienterna som får vänta, säger Jan-Olof Söderberg, generalsekreterare för svenska Reumatikerförbundet.

– Vi som organiserar väldigt många med artros, ledbesvär, och som behöver de här operationerna, är allvarligt oroade. Eftersom det här framförallt skapar en stor oro hos de berörda personerna. Och det skapar också mer väntetid eftersom det blir mer administration, säger Jan-Olof Söderberg.

I Stockholm väljer Södersjukhuset att inte ta emot nya remisser om patienter med knä- och höftproblem eftersom att köerna redan är så långa.

Sjukhusen klarar helt enkelt inte av att uppfylla vårdgarantin, på max tre månaders väntetid på operation. Istället skickas remissen tillbaka till patientens läkare som får hitta en annat sjukhus att skicka remissen till.

Det är något som drar ut på tiden för patienten, men sjukhuset slipper böter för att man inte klarar garantin.

Detta är något som Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län inte gillar.

– Jag tycker att det här är ett oetiskt hanterande. Det är också så att vi har inskrivet i avtalen med sjukhusen om informationsplikt till patienterna, säger hon.

Vad kommer du att göra åt detta?

– Nu sätter vi oss ner i samtal med de stora sjukhusen på måndag för att reda ut situationen.

I andra landsting löser man problemet genom att skicka patienten vidare till andra landsting, i exempelvis Gävleborg kan en knäpatient stället få operation i Uppland.

Men köerna är långa på vissa håll i landet. I Västerbottens län har nästan hälften av ortopedipatienterna fått vänta i mer än tre månader på operation.

– Det underlättas heller inte att vi strök 1 000 patienter när det gällde vårdstrejken i maj förra året så vi har ju att ta igen även det. Vi är på god väg, men vi har en del att göra under 2009, säger Ann-Christine Sundberg, verksamhetschef för specialistsjukvården i Västerbottens län.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".