Klaus Zumvinkel

Före detta postchef erkände skattebrott

Rättegången mot Tysklands före detta postchef Klaus Zumwinkel inleddes på torsdagen. Efter att ha räknats som en av de stora i tyskt näringsliv, har han tvingats lämna alla sina uppdrag, och erkände nu skattebrott. 

– Mitt livs största misstag, sade Klaus Zumwinkel i domstolen Bochum.

Han erkänner sitt brott, och då blir det också en rättslig snabbehandling utan några vittnesförhör. Dom väntas redan på måndag, och enligt alla bedömare kommer Zumwinkel att få villkorligt straff.

Under åren 2002-2006 lät han föra över motsvarande tio miljoner kronor till en stiftelse i Liechtenstein, pengar som han istället borde ha betalat in i skatt.

Zumwinkel avslöjades sedan den tyska underrättelsetjänsten köpt stulna datauppgifter med ursprung i LTG, en bank i Liechtenstein med nära band till furstehuset. 

På så vis kom tyska åklagare över uppgifter om 450 skattesmitare, som nu utreds. Många av dem har redan betalat tillbaka pengar. Hittills har staten fått in 147 miljoner euro, enligt uppgifter i tysk press, alltså närmare en och en halv miljard kronor.

Också svenska Skatteverket har fått tillgång till uppgifter ur samma databas och Skatteverket kräver nu att tolv personer ska betala 19 miljoner kronor i höjd skatt och skattetillägg.

Trots att den nu 65-årige Klaus Zumwinkel tvingades bort från jobbet som tysk postchef, så får han över tio miljoner kronor om året i pension från posten. Hans förmögenhet i en stiftelse i Liechtenstein beräknas till 120 miljoner kronor.  

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".