Nokia ohotad etta på försäljningstoppen

I och med Nokias rapport på torsdagen har nästan alla tillverkare på telekommarknaden lagt fram sina siffror. Klarast lyser Ericsson medan hälftenägda Sony Ericsson har petats ner från tredjeplatsen.

Mätt i marknadsandelar för sålda mobiltelefoner är Nokia fortfarande ohotad etta men nedgången det fjärde kvartalet gör att den finska giganten inte når 40 procent.

Nokias egen bedömning är att bolaget föll tillbaka till 37 procent det fjärde kvartalet, från 40 procent det fjärde kvartalet 2007. För hela år 2008 uppges marknadsandelen för mobiltelefoner vara 39 procent.

Koreanska Samsung anses ligga kvar på andraplatsen och det kommer att visa sig redan i morgon då bolaget redovisar sin rapport.

Kampen om tredjeplatsen var hård hela förra året och Sony Ericsson lyckas under några kvartal med några tiondelar ta sig förbi koreanska LG Electronics och Motorola.

Nu har LG knipit tredjeplatsen och är den enda av dem som redovisat hittills som kan visa upp plussiffror i försäljningen.

Sony Ericsson ligger fyra, tätt efter LG alltså, och amerikanska Motorola som publicerar sina siffror i början av februari, anses ha fortsatt att kana neråt på topplistan. Motorola har vinstvarnat nyligen och prognosen ligger på en 50-procentig minskning av försäljningen och därmed av marknadsandelarna.

Och för den mycket marknadsförda Apple-mobilen Iphone återstår flera gigantiska steg för att komma ikapp. Iphone sålde 4 miljoner apparater det fjärde kvartalet och måste femfaldiga försäljningen för att nå upp till femteplatsen.

Tittar man på hela telekombranschen, både mobiler och system, så står dock Ericsson som segrare den här gången. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".