Neera Dhingra och Anthony Mitchell på The Kids Company. Foto: Maria Eksedler/SR.

Alltfler unga knivdödas i Storbritannien

Knivrånen blir allt fler och antalet tonåringar som dödas med kniv är rekordhögt i Storbritannien. Men för Labour-regeringen är detta en känslig fråga. Inrikesminister Jacqui Smith framhåller att det totala antalet grova brott blir färre.

– Totalt sett minskar de grova brotten. Brott med skjutvapen till exempel som vi har bekämpat särskilt, men visst, det finns en oro för användandet av knivar, säger Jacqui Smith.

Förra gången inrikesministern talade om brottstatistik fick hon be om ursäkt och ta tillbaka sina påståenden om att knivvåldet har minskat. Nu visar statistiken att antalet anmälda rån där knivar har använts har ökat med 18 procent, under perioden juli till september 2008, jämfört med samma period 2007.

Samtidigt kommer uppgifter att antalet tonåringar som mördas är rekordhögt, över 70 stycken förra året, och de flesta dödades med kniv. Bara i London knivdödades närmare 30 tonåringar.

The Kids Company är en av organisationerna i London som arbetar för att bekämpa våldet och för att hjälpa barn och unga. Anthony Mitchell var själv en värsting, en bad boy, som han säger, nu är han ledare inom organisation och han tycker att knivvåldet överdrivs av politikerna.

– Bara för att de unga har på sig luvor, hoodies, betyder det inte att det är mer knivbrott. Visst är det ett problem men det är fel av regeringen att göra det till ett problem just nu. Det har alltid funnits och det finns brott som inte ens rapporteras. Politikerna lever långt ifrån verkligheten, säger Anthony Mitchell på The Kids Company i London.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".